«Набридло зводити кінці з кінцями»

20.05.2010
«Набридло зводити кінці з кінцями»

У своєму будинку Булаткіни так і не закінчили ремонт. (Фото Дмитра КРАВЧЕНКА.)

Страшна звістка сколихнула всю Україну: у селі Кудашівка на Дніпропетровщині подружжя місцевих підприємців вкоротило собі віку через борги. Тетяна та Володимир Булаткіни не змогли розрахуватися з банківськими кредитами та боргами перед своїми односельцями. Подейкують, що йдеться про суму в понад 400 тисяч доларів.

 

Вбили і себе, і собаку

І справді, у Кудашівці я знайшов немало людей, у яких Володимир Булаткін позичав гроші. Заборгував він і працівникам власної олійниці. Скільки люди його пам’ятають, чоловік увесь час борсався в боргах. Правда, це не завадило придбати іномарку, мікроавтобус і трактор. Ще розповідають, що Володимир разом із дружиною працював десь у Тюменській області Росії. Повернувшись звідти, іноді туди навідувався. Вочевидь і там мав якийсь бізнес. Хоча, за великим рахунком, ніхто в Кудашівці не знає, чим, окрім олійниці, Булаткін займався. І навіщо набрав таких непосильних кредитів.

Про трагедію, яка сталася травневого дня близько 6–ї години ранку, першим почув водій Володимира Ілліча. Той йому зателефонував і повідомив, що Тетяна Іванівна вже пішла в інший світ. Отож порадив не квапитися, бо, мовляв, і його не застане серед живих. Коли водій примчав, на воротах садиби побачив записку: «Коли будете заходити, нас вже не буде серед живих». Співробітники міліції, які прибули на місце, вжахнулися, побачивши вбитими у фруктовому саду Тетяну та Володимира Булаткіних, а також їхнього пса. Поруч валялася мисливська рушниця. Тепер вже ні в кого не виникає сумнівів, що саме з неї Володимир Ілліч вбив дружину, потім — пса і зрештою себе. Про те, що до самогубства подружжя завчасно готувалося, свідчили зібрані для похорону речі, які потім знайшли у вітальні.

Хоча сусідка Булаткіних Лідія Капінус стверджує, що нічого такого у поведінці подружжя не помічала. Напередодні трагедії Тетяна Іванівна заходила до неї на вареники і спілкувалася, як завжди, — щиро і невимушено.

Бізнес загруз у боргах

Володимир Булаткін — родом із Росії. В Україну приїхав у 1996 році. Недавно звідти до розташованого не так вже й далеко від Кудашівки Кривого Рогу перевіз свою матір, у якої він був єдиним сином. На похороні на нещасній жінці, як кажуть, не було лиця...

Тетяна Булаткіна — з місцевих, свого часу тут учителювала, аж доки спільно з чоловіком не почала бізнесувати. Як розповідають односельці, усі питання вони вирішували удвох і жили в злагоді. Виростили двох доньок — старша, 25–річна Ольга, після закінчення вишу в Кривому Розі працює в дніпропетровському аеропорту, а молодша, 19–річна Мілана, навчається на другому курсі юридичного факультету Дніпропетровського національного університету.

Ніхто в Кудашівці не посмів сказати, що Булаткіни у бізнесі хапали зірки з неба. Навпаки, постійно вирішували численні проблеми — то те, то се. Навіть будинок, де жили, не могли довести до пуття — в ньому так і не завершили ремонт. З олійницею ж, яка працює вже 14 років, серйозні проблеми, судячи з усього, почалися ще минулого року. З грудня там перестали виплачувати зарплату робітникам, але Володимир Булаткін пообіцяв розрахуватися з ними до кінця травня. Та, мабуть, не зміг...

У місцевій сільраді стверджують, що, коли подружжя вже не було серед живих, телефонували з «Ощадбанку» та «Приватбанку» і цікавилися, чи справді сталося непоправне. Це зайвий раз підтверджує: Булаткіни, обоє майже 54–річні, пішли з життя, не давши ради численним боргам. Про це йдеться і в ще одній передсмертній записці Володимира Ілліча, яку знайшли безпосередньо в будинку: «Набридло зводити кінці з кінцями. Так склалася ситуація, з якої немає реального виходу...».