Ні честі, ні совісті

18.05.2010

Львівський комуніст і за сумісництвом голова Львівського обласного Антифашистського комітету Олександр Калинюк в ефірі одного з місцевих телеканалів висунув пропозицію створити в місті Лева меморіал жертвам націоналістів з ОУН–УПА. «Медиків, будівельників, інженерів, які приїхали сюди зі Сходу, знищували. Вони стали жертвами вояків ОУН–УПА. Треба свідомо і чесно про це говорити. Давайте тут, на Галичині, де загинули ці люди, а їх багато, поставимо пам’ятник», — заявив пан Калинюк присутнім у студії голові братства воїнів ОУН–УПА Олесю Гуменюку та депутатці міськради Вірі Лясковській.

Дискусія видалась вкрай запальною, адже у студії зібралися люди, відомі своїми непоступливими поглядами на історію. На це, зрештою, і розраховував ведучий Остап Дроздов. Комуніст явно йшов на конфлікт і навіть назвав фашистами всіх мешканців України, хто вшановує Романа Шухевича та Степана Бандеру. Закинув він і нинішній міській владі те, що вона, мовляв, аж ніяк не заопікувалася пам’яттю загиблих у нацистських таборах, розташованих у Львові. На подібні закиди гідно відповіла депутатка Віра Лясковська, наголосивши, що ці питання слід адресувати ще радянській владі, яка на Цитаделі, де був величезний концтабір, розташувала військову частину, а згодом передала рясно покроплену кров’ю землю заводу «Електрон». І навіть не встановила меморіальну таблицю.

Водночас на пропозиції ветерана УПА пана Гуменюка до комуністів публічно каятися за документально доведені злочини Калинюк відрізав, що не може збагнути, перед ким має каятися і в кого просити прощення, бо не брав у тих подіях участі. Нагадаємо, львівський телеканал, на якому транслювалась передача, перебуває під впливом місцевого олігарха, колишнього нардепа Петра Димінського.

Ігор КМЕТИК

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Запорізька філія ВО «Свобода» пікетувала в обласному центрі краєзнавчий музей, у якому минулих вихідних українофоби влаштували виставку «Волинська різанина: польські і єврейські жертви ОУН–УПА», повідомляє запорізький власкор «УМ» Андрій Багнюк. «Намагання сепаратистів–українофобів паплюжити історію України та розколювати українське суспільство ніколи не буде підтримано українським народом, — ідеться у заяві, розповсюдженій прес–службою обласної організації ВО «Свобода». — Ця виставка пройшла за підтримки обласної і міської влади, особисто мера Карташова, який допустив цю ганьбу на козацькій землі...» Прикметно, що під час пікету до будівлі краєзнавчого музею пройшли тільки працівники закладу й один представник ветеранської організації — «аби захистити експозицію».

Упродовж кількох годин протестувальники роздавали під стінами музею інформаційні листівки стосовно антидержавної виставки та закликали місцеву владу надалі не підтримувати українофобські акції сепаратистських організацій.