Електрика не пахне

13.05.2010

На 40 гектарах землі поблизу села Великий Крупіль Згурівського району Київської області з’явився унікальний не лише для України, а й для країн СНД тваринницький комплекс. І родзинка ферми не в тому, що, незважаючи на загальний спад галузі, вона успішно діє та ще й збирається удвічі збільшувати комплекс на чотири тисячі корів. Тут запустили найбільший і поки що єдиний офіційно оформ­лений комплекс із виробництва біогазу.

 

Закрийте ніс, бо ефективно!

Запах — єдиний суттєвий недолік біогазової установки, яка виробляє продукт із тваринного гною і перше, що «впадає в носа» при відвідинах комплексу. «Бактерії, які виділяють газ, живуть у гної і ним живляться. Газ спалюється в електростанції, виділяючи при цьому як електро–, так і теплову енергію», — пояснює процедуру директор компанії зі встановлення біокомплексів Ігор Аксютов. «Аромату» також додають і розміщені в чотирьох павільйонах чотири тисячі корів. Однак, швидко призвичаївшись до «нових» умов, ідемо оглядати основну заслугу комплексу — поки що унікальну біогазову установку.

Розміщене чудо техніки в найбільш віддаленому від дороги й села місці, мабуть, із міркувань безпеки. «Ви що — не куріть тут! Це ж газ!!!» — зразу ж призупинили залежність від небезпечної звички одного з гостей працівники біокомплексу. Саме газ змусив фермерів збудувати установку. «Була перша ферма на дві тисячі голів дійного стада, працювала вона досить успішно — вирішили розширювати ще на дві тисячі корів. Однак другу ферму не можна було зводити, не забезпечивши утилізації метану: адже поруч населений пункт, і ми змушені дотримуватися екологічних норм», — розказує про перший поштовх до зведення біогазової установки власник ферми, генеральний директор ВАТ «Українська молочна компанія» Сергій Биков.

Виглядає вона приблизно так: три невеликі «саркофаги» напівокруглої форми висотою в один–два поверхи житлового будинку, де знаходиться вся техніка з управління станцією. Перед ними два широкі «колодязі» радіусом у 20 метрів — у них «переграє» гній.

А в перспективі — дуже вигідний бізнес!

Установка щодоби переробляє 400 тонн гною великої рогатої худоби, щогодини виробляючи один мегават електроенергії. Ця енергія повністю перекриває потреби як самої біогазової установки, так і тваринницького комплексу. Ще й суттєва решта залишається. «За нашими розрахунками, ферма споживає в середньому 200—400 кіловат електроенергії на годину, 50—70 з яких з’їдає сам біозавод», — розповів гендиректор компанії—виробника біогазових установок Ярослав Бабкін.

Таким чином біозавод дає змогу не лише заощаджувати електровитрати. «Зараз проходить процедура оформлення «зеленого тарифу», що дозволить постачати надлишок електроенергії в міську електросітку й отримувати додатковий дохід», — додав він. Закон про «зелений тариф» діє в Україні лише рік і має на меті заохотити виробництво електрики з альтернативних джерел. У разі його отримання вартість кубометра для даного підприємства становитиме 1,36 гривні.

Є в такій переробці ще один прихований плюс. «Гній протягом місяця переробки, бродіння мінералізується — з ним легше працювати, і як добриво він стає значно доступнішим для висадженої на полях люцерни й кукурудзи — для корму тваринам. Окрім того — покращує якість чорнозему. Від чого безпосередньо виграє й населення, у якого ми цю землю орендуємо», — розповів Сергій Биков.

Насторожує фермерів лише одне — вартість спорудження установки, яка становить близько двох мільйонів євро. За розрахунками експертів, у перший рік в установку доведеться вкласти майже 26 мільйонів гривень. У наступні роки — ще по 11–12 мільйонів. Водночас прибуток лише від продажу енергії становитиме близько 14 мільйонів гривень. Проте якщо до загальних прибутків також додати заробіток на біодобривах із гною — інвестиції у подібний завод можуть окупитися вже за три–чотири роки.

Ми вже на другому етапі

Найбільшим ворогом енергоустановок усе ще залишається бюрократія і недосконалість закону. «В Німеччині, щоб під’єднати таку станцію, можна вранці зареєструвати заяву, а наступного ранку — вже подавати електрику в мережу. А в нас знадобився рік, а для отримання всіх документів — 987 підписів», — відзначив Ігор Аксютов.

Окрім цього, у більшості фермерів не вистачить грошей на зведення біозаводів. «Виробництво альтернативної енергії за умови підтримки держави — надзвичайно перспективний крок для будь–якого бізнес–проекту. Проте відсутність коштів усе–таки стримує його активний розвиток», — вважає гендиректор «Української молочної компанії».

За його розрахунками, щоб державі забезпечити себе молоком найвищої якості й перевести всі ферми на подібні технології, потрібно 4 мільярди доларів. «Бажаючих багато, експертів, фахівців — теж достатньо. Природно–кліматичні умови чудові. Вся проблема — лише у відсутності програм кредитування й інвестування», — наголосив Сергій Биков.

На думку ж виробників біогазових установок, сам ринок зумовить їхнє суттєве поширення. Адже розвиненість альтернативних джерел енергії напряму залежить від економічної ситуації в країні. Наприклад, у Німеччині, коли в 1998 році газ коштував близько 70 марок, у них було близько 200 біостанцій. Зараз, коли тисяча кубів коштує 400—450 євро, в Німеччині 12 тисяч таких станцій.

І в Україні цей процес хоч і поступово, але набуває обертів. «Є три стадії поширення будь–якого продукту: ентузіастів, послідовників і, врешті, масового ринку. Країна вже на рівні послідовників. Ми маємо успішно запущені проекти, на різних стадіях приготування, проектування ще 15 подібних об’єктів», — каже Ярослав Бабкін. За його оцінками, в України чудові перспективи, бо маємо «дуже великі поклади біогазової сировини». «Також значна кількість пустих земель, з яких можна мати силос, поставити на них біогазові установки й мати непогані гроші», — підсумував він.

 

ЦІКАВО

Енергія зі звалища

Великий потенціал із точки зору виробництва біогазу має харчова промисловість: цукрові, лікеро–горілчані, молокозаводи та пивоварні цехи. Біогаз можна виробляти з відходів не лише тваринництва, птахівництва, рослинництва, а й навіть з осадів каналізаційних стоків великих міст та сміттєзвалищ. Із 10 мільйонів тонн твердих відходів, які українські міста щороку викидають на звалища, можна було б щороку виробляти близько 400 мільйонів кубометрів біогазу.

 

ПРАКТИКА

Чим більша ферма, тим вигідніше добувати біогаз

Установка буде економічно вигідною, якщо є:

— достатній рівень поголів’я худоби: на тваринницьких фермах — від 600 голів, свинофермах — не менше 6 тисяч голів, птахофермах — від 200 тисяч голів.

— досить високий рівень механізації та автоматизації ферми.

— когенераційна установка (для комбінованого виробництва електро– та теплоенергії), яка працюватиме протягом усього року.

— використання систем зневоднення збродженого гною.

  • І хліб, і до хліба

    Станом на 23 травня, за інформацією прес-служби Мінагрополітики, ярі зернові та зернобобові культури з кукурудзою при прогнозі 7,3 млн. га посіяли на площі 7 млн. га, суттєво перевершивши минулорічні показники. >>

  • Японський трактор у лізинг

    Як свідчить моніторинг ринку останніх років, найбільшою популярністю в українських аграріїв сьогодні користується техніка виробництва США. І рiч не тільки в тому, що засновника всесвітньо відомої компанії «Джон Дір» наші фермери сприймають як свого рідного інженера-емігранта Івана Козу. Американська техніка справді добре зарекомендувала себе в полях України. >>

  • Аграрна арифметика

    Міністерство аграрної політики і продовольства України сформулювало ключові напрями, за якими найближчим часом відбуватиметься реформування галузі. Комплексний стратегічний план, в основу якого їх і покладено, отримав назву «3+5». >>

  • Наша риба впіймала шхуну

    Апеляційний суд Одеси минулого тижня виніс остаточне рішення про конфіскацію на користь нашої держави турецької рибопромислової шхуни ZOR та близько п’ятнадцяти кілометрів сіток — знаряддя лову. Шхуна назавжди залишається в Україні. >>

  • Росіяни хочуть солі?..

    Росспоживнагляд дозволив українському державному підприємству «Артемсіль» відновити постачання солі до Росії. Очікується, що підприємство постачатиме до Росії 170 тисяч тонн солі щороку. Росспоживнагляд повідомив Федеральну митну службу про допуск продукції з 10 травня. >>