Надія — лише на громадськість

12.05.2010

У понеділок представники низки політичних сил — здебільшого з орбіти БЮТ плюс ВО «Свобода» — створили в Києві Комітет захисту України для координації дій у відстоюванні національних інтересів. Відповідний установчий акт підписали в будинку Спілки письменників України — саме там, де народжувався опозиційний Народний рух наприкінці 1980х років.

Як повідомляє УНІАН, під установчим документом поставили підписи сім керівників та представників парламентських партій — Народного руху України, ВО «Батьківщина», Європейської партії України, Української соціалдемократичної партії, Партії захисників Вітчизни, партії «Реформи і порядок», «Народної самооборони». Із позапарламентських партій ініціативу підтримали «Свобода» Тягнибока та Українська партія.

Керівники КУН та УНП оголосили про намір долучитися до ініціативи невдовзі. Створення Комітету підтримали «Наша Україна», УРП «Собор» Матвієнка та «Українська платформа» Жебрівського, але їхнє керівництво зазначило, що остаточне рішення партії ухвалюватимуть за підсумками засідань своїх керівних органів.

«Нашу Україну» на зборах у Спілці письменників представляла голова політради Віра Ульянченко. Арсеній Яценюк від «Фронту змін» на акцію не прийшов.

Партія «Громадянська позиція» Анатолія Гриценка підтримала ініціативу з Комітетом, але її лідер відмовився формально підтвердити відповідне рішення. Нардеп Гриценко мотивував це тим, що на сайті Юлії Тимошенко вказано, що вона вже є лідером об’єднаної опозиції, хоча офіційно її такими повноваженнями ніхто не наділяв.

В установчому акті про створення Комітету захисту України зазначається, що «організаційною основою Комітету є його всеукраїнський характер, участь громадян, рівність представництва політичних партій та громадських організацій, координації їхніх дій як в центрі, так і на місцях».

«Опозиція може розраховувати лише на підтримку громадськості в питанні відсторонення Віктора Януковича та його команди від влади, — заявила на засіданні Юлія Тимошенко. — Політичним шляхом ми сьогодні, на жаль, у парламенті чи десь на дебатах, чи, можливо, через офіційні конституційні процедури імпічменту не можемо це зробити, і треба чесно це визнати».

Підписанти одностайно затвердили координатором організації письменника Дмитра Павличка. Він сказав, що головними цілями КЗУ є відстоювання територіальної цілісності і суверенітету держави, захист свобод і гідності громадян, боротьба за збереження євроатлантичного вибору України, повідомляє пресслужба БЮТ.