На Першотравень — із гривнею

29.04.2010

Незважаючи на те, що понад тисяча мешканців Рівного поставила свої підписи проти підвищення тарифів на проїзд у тролейбусах, Рівненський міськвиконком таки ухвалив рішення про подорожчання послуг «рогатого» транспорту. Отож із 1 травня вартість проїзду в рівненських тролейбусах становитиме не 80 копійок, а одну гривню.

«За нашими розрахунками, собівартість перевезення однієї людини в тролейбусі становить 1,54 гривні, що майже вдвічі більше, ніж платять пасажири сьогодні, — запевняє начальник КП «Рівнеелектроавтотранс» Степан Загиней. — Збільшення вартості проїзду фінансову ситуацію на підприємстві кардинально не змінить, але допоможе хоча б утриматися «на плаву». У багатьох обласних центрах, незважаючи на небажання чиновників підвищувати вартість проїзду в тролейбусах, її усе ж підвищили, але після проведених колективами страйків. Без підвищення тарифів я не можу гарантувати, що подібних акцій не буде і в нас».

Утім громадськість насамперед стривожило не першотравневе подорожчання, а рішення міської влади підняти вартість проїзних квитків із серпня ще на 25 копійок, а з листопада довести до півтори гривні. Окрім того, чимало жителів Рівного небезпідставно вважає, що подорожчання проїзду в тролейбусах зумовить бажання перевізників підняти вартість проїзду в міських «маршрутках», яка зараз становить саме 1,50 гривні.

«Я сумніваюся, що хоч хтось у Рівному виступає за підвищення вартості проїзду в громадському транспорті, — запевнив міський голова Володимир Хомко. — Якби я знав, де взяти гроші на виплату зарплатні тролейбусникам, я б негайно виплатив її. Щодо пільговиків, а це переважно пенсіонери, які їздять безкоштовно, то їх підвищення тарифів на проїзд у тролейбусах не зачепить».

Водночас міське керівництво порадило транспортникам відстежити зміни пасажиропотоку і, якщо пасажирів буде їздити значно менше, обіцяє рішення про наступне підвищення тарифів скасувати.