«Гаррі Поттер» по–нашому

29.04.2010
«Гаррі Поттер» по–нашому

Дитячий фільм «Біла карта» покажуть лише на обласному ТБ.

Кіровоградська дитяча телевізійна студія «Ку–Раж» презентувала нову стрічку для дітей та юнацтва «Біла карта». Це вже другий повнометражний фільм студії за останні чотири роки. Його знято в жанрі сучасного пригодницького фентезі.

Головні герої фільму — четверо звичайних підлітків — знаходять колоду магічних карт. Заради забави вони вирішують поворожити і, не усвідомлюючи того, викликають могутні сили з іншого світу. У протистоянні з ними підліткам доведеться виявити сміливість та винахідливість і, зрештою, пізнати ціну справжньої дружби.

«Жанр фентезі сьогодні популярний, і діти його дуже люблять, — розповідає керівник студії «Ку–Раж» та автор сценарію Наталя Устименко. — Напевно, тому що в ньому поєднуються казка, пригоди та містика».

На зйомках стрічки діти та дорослі працювали на рівних. Керівники студії «Ку–Раж» прагнули залучити своїх вихованців на всіх етапах кінопроцесу — від розробки ідеї фільму до її втілення на знімальному майданчику. Режисер стрічки Володимир Крутоус пояснює: на зйомках діти — повноцінні співавтори. «Іноді вони самі вигадують якісь повороти сюжету чи доповнюють діалоги, — каже пан Володимир. — За необхідності діти виконують обов’язки аси­стента режисера чи звукорежисера. Таким чином підлітки бачать увесь процес знімання фільму».

15–річний Олег Халак та 16–річна Саша Крикун, вихованці студії «Ку–Раж», зіграли головні ролі. Юні актори запевняють: у цей фільм вкладено частку душі кожного зі знімальної групи. «У цій стрічці нічого не відбувається просто так, — каже Саша. — Кожна фраза і кожен жест — добре продумані, і ми при підготовці до зйомок довго обмірковували кожну дрібницю».

У тому, що в Кіровограді можна знімати гарне кіно, Олег Халак не сумнівається. «Звісно, хотілося б, щоб нас у цьому прагненні підтримали якісь спонсори, — каже Олег. — Щоб в Україні нарешті зрозуміли, що дитяче кіно та телебачення — це дуже важливо».

На думку творців фільму, їхня стрічка доводить: не потрібно чекати подарунків від долі, заглядаючи у майбутнє, треба діяти самому й цінувати те, що маєш сьогодні. Тому головні герої, опинившись у ситуації, коли можуть отримати владу та всілякі привілеї, зрештою обирають звичайні людські цінності. «Ми хочемо, щоб діти не втікали у нереальні світи, ховаючись від сучасної дійсності, а вирішували свої проблеми тут і зараз», — каже Володимир Крутоус.

Фільм «Біла карта» поки що зможуть переглянути лише жителі Кіровоградщини — його покажуть на обласному телебаченні. Про вихід на всеукраїнський рівень малобюджетної стрічки, знятої коштом її творців за підтримки кіровоградської державної телерадіокомпанії, на сьогодні залишається лише мріяти. Автори фільму змушені констатувати: у таких фільмів немає майбутнього. «Для того щоб фільм побачив світ, у нього потрібно щось вкласти, щоб він відповідав вимогам прокату, — каже Наталя Устименко. — Ми ж не кіностудія, наша основна робота — дитячі телевізійні передачі. Потрібна спеціальна адміністративна структура, яка б займалася фільмом від початку до кінця. На жаль, видається, що розвитком дитячого кінематографу сьогодні ніхто не опікується».

Попри всі труднощі, зупинятися на двох повнометражних стрічках керівники та вихованці студії «Ку–Раж» не збираються, адже, як стверджує гасло студійців, «Навіть «Оскар» буде наш, якщо є в душі кураж!».

Маргарита ДИМИТРОВА