А де той пік?

28.04.2010
А де той пік?

Бронзовий призер лютневого Кубка світу Сергій Плієв на континентальній першості вибув уже на першій стадії змагань. (Фото з сайту www.wrestlingua.com.)

Навряд чи знайдуться у нашій країні люди, які зможуть назвати вдалим виступ вітчизняних дзюдоїстів на континентальній першості, яка днями завершилася у Відні. Одна бронзова нагорода, два п’ятих і два сьомих місця, які в підсумку дозволили українській команді посісти лише 18–ту сходинку, — такий результат вояжу української команди до Австрії.

 

Кращі результати — попереду

Аби зрозуміти причини такого неврожайного виступу, «Україна молода» звернулася за роз’ясненням до головного тренера збірної Сергія Вікторовича Дуброви. «Загалом команда розчарувала, керівництво федерації очікувало від спортсменів дещо кращих результатів. По гарячих слідах ми вже зробили попередній аналіз — особливих прорахунків у підготовці не побачили», — каже пан Дуброва і просить завчасно не кидати в дзюдоїстів камінням. «Ми запланували, щоб спортсмени вийшли на пік своєї форми саме зараз, напередодні старту олімпійського відбору, який починається 7 травня міжнародним турніром у Тунісі й триватиме довгих два роки. Можливо десь перевантажили наших підопічних, а вони не встигли відновитися», — шукає недоліки своєї роботи головний тренер.

Хай там як, але єдиною, якою вдалося порадувати своїх співвітчизників медаллю, стала нагорода Марини Прищепи із Дніпропетровська (вагова категорія до 78 кг). Не впоравшись у 1/4 фіналу з майбутньою переможницею угоркою Абігель Йо, українка продемонструвала свою силу у втішному турнірі, де по черзі здолала німкеню Луїзу Малжан та італійку Ассунту Галеон.

За крок до п’єдесталу опинилася й землячка нашої єдиної медалістки — Світлана Чепуріна (68 кг). У сутичці за бронзу вона поступилася російській дзюдоїстці Вірі Коваль. По одному поєдинку на турнірі виграли запоріжанка Тетяна Луснікова (до 48 кг) та чернігівка Марія Буйок (до 52 кг). Тоді як Наталя Смаль із Чернігова (до 70 кг) та Світлана Яромка із Київської області (більше 78 кг) поступилися вже на старті турніру.

Головне — стабільність

Результат чоловічої збірної взагалі можна назвати провальним. Але лідер нашої команди, чемпіон світу Георгій Зантарая в розмові з кореспондентом «України молодої» сказав, що трагедії з невдалого виступу представників сильної статі не робить. «Звісно, хотілося медалей, але для нашої збірної це був своєрідний розігрів перед початком тривалого відбірного марафону до Лондона–2012», — каже Зантарая.

Сам же Георгій, перемігши у стартовому протистоянні угорця Ласло Буршана, програв у чвертьфіналі французу Соф’яну Мілі, який у подальшому виборов «золото» ЧЄ. Хоча, як сказав «УМ» Сергій Дуброва, киянин був змушений боротися, як то кажуть, однією лівою, через отримане ушкодження.

У ваговій категорії до 66 кг дніпропетровець Сергій Плієв програв свою першу ж сутичку на змаганнях і вже не отримав другого шансу позмагатися за медалі. Повністю повторив шлях Плієва Володимир Сорока (до 73 кг), який у Відні захищав титул європейського чемпіона. Уже на старті киянину «обрізав крила» Костадін Топалов із Болгарії. Хоча для виправдання нашого борця треба сказати, що готувався він до змагань за індивідуальною програмою після перенесеної операції на носі й, певно, ще не досяг свого «максимуму». Здолавши стартове хвилювання, трохи далі по турнірній сітці пройшов Вадим Синявський (до 90 кг). Представник Запорізького регіону переміг у «дебюті» хорвата Томіслава Мар’яновича. Однак уже в наступному «турі» програв Маркусу Німану зі Швеції, який у подальшому став чемпіоном Європи.

Не зміг подолати зачаровану стадію 1/8 фіналу й Арутюн Саркісян (до 81 кг), але, як сказав пан Дуброва, продовжити ходу турнірними сходами харків’янину завадило необ’єктивне суддівство.

А от п’ятим місцем донеччанина Артема Блошенка (до 100 кг) та сьомим — Станіслава Бондаренка із Запоріжжя (вище 100 кг), тренер залишився задоволений. «Артем потішив своєю стабільністю, посівши п’яте місце як на світовій, так і на європейській першостях. А у виступі Станіслава не може не радувати прогрес у порівнянні з попереднім єврофорумом», — аналізує результати важковаговиків Сергій Дуброва.

Не змогли порадувати своїх наставників наші дзюдоїсти і в командній першості. Особливо не пощастило чоловікам: їм уже на ранньому етапі в суперники потрапила збірна Росії, підтримувати яку приїхав особисто прем’єр–міністр РФ Володимир Путін.