Ялові патріоти

27.04.2010

Націонал–патріоти з посвідченнями депутатів Івано–Франківської обласної ради, на відміну від своїх львівських та тернопільських колег, не спромоглися хоча б словом захистити неньку Україну. Кілька спроб упродовж 24–26 квітня провести позачергове засідання облради, на якому передбачалося розглянути питання щодо недопустимості продовження терміну перебування Чорноморського флоту Росії в Криму, щораз завершувалося ганебним фіналом — відсутністю кворуму. І це при тому, що абсолютна більшість в облраді належить так званим демократичним фракціям — «НУНС», БЮТ та УНП (108 місць із 120).

Причини заячої поведінки багатьох депутатів, котрі, за словами голови облради Ігоря Олійника, «поховалися під перини», прості, як Божий день. Одні обранці народу, які ще недавно за кожної сприятливої нагоди завзято били себе в груди, бояться втратити керівні крісла в обласному «білому будинку», іншим виявилися дорожчими власні бізнес–інтереси, залежні від діючої влади. Не в останню чергу на «помутніння» політичної ситуації на Прикарпатті вплинуло й призначення на посаду «губернатора» міцного господарника Михайла Вишиванюка, котрий твердою рукою взявся впроваджувати в краї курс Януковича—Азарова, хоча рейтинг «регіоналів» тут — найнижчий в Україні.

Про повернення «махрових кучмівських часів» застерігає депутат–«свободівець» Олександр Сич. За його словами, вчора неможливо було замовити хоча б один автобус, аби повезти бажаючих прикарпатців на пікетування Верховної Ради України до Києва. «Десятки власників автопарків відмовляються надавати такі послуги, — заявив депутат, — бо органи внутрішніх справ залякали тим, що відберуть у них ліцензії, а у водіїв — посвідчення».