ЗРАДОфікація

27.04.2010
ЗРАДОфікація

На мітингу в суботу увага була зосереджена на персоні Юлії Тимошенко. (Фото Рейтер.)

Не виключено, що сьогодні у стінах парламенту буде багато бійок. Напередодні пленарного засідання, на якому розглядатимуть ратифікацію угод щодо флоту й газу, опонуючі сторони заявили, що задля досягнення своїх цілей вони готові піти навкулачки. Сесійну залу ще з суботи утримують під контролем депутати від Партії регіонів: вони «застовпили» президію, аби не допустити блокування з боку опозиції. Вчора на погоджувальній раді лунала лайка, звинувачення у зраді, у шарпанині рвалися мікрофонні дроти. Опозиція готується привести під стіни ВР велелюдну маніфестацію. Утім події останніх днів свідчать: на жаль, опоненти Януковича –подріблені, і через це слабші. А «Регіони» й вулицю беруться контролювати.

 

Де чхне москаль — Ляшку не можна

Саме лише заява про потребу внести до порядку денного угоду про ратифікацію угоди між Президентами України та Росії викликало збурення на засіданні погоджувальної ради. Опозиціонери таврували прибічників Януковича гучним «Ганьба!» і звинувачували у зраді. «Регіоналам» довелося відбиватися.

Голова фракції ПР Олександр Єфремов заявив, що «зрада» — це насправді угоди, яких торік досягла Тимошенко, «коли Прем’єр–міністр сама собі виписує доручення, сама ставить печатку і сама їде до Москви і везе чистий аркуш».

Депутати опозиційних фракцій часто зривалися зі своїх місць і висловлювали протест. Журналісти, які стежили за трансляцією в приміщенні парламентських комітетів, у якийсь момент залишились без звукового супроводу: як виявилось, у пориві пристрасті політики висмикнули дроти мікрофонів.

Градус протистояння наростає. «Я не виключаю будь–яких варіантів, у тому числі й силового варіанту розвитку подій, бо ви ж бачите, що вони рішуче налаштовані здати національні інтереси України, а ми рішуче налаштовані захистити ці інтереси», — заявив учора на прес–конференції БЮТівець Олег Ляшко — один із основних крикунів учорашньої погоджувальної ради. Він припустив, що, «коли треба буде, як кажуть, вибачте, застосувати силу, коли слів не розуміють, то доведеться».

Ляшко розкритикував позицію Литвина щодо флоту. «Я прошу вас, Володимире Михайловичу, дайте мені куточок своєї квартири на 25 років. Я платитиму оренду і навіть комунальні послуги за всю вашу квартиру. Але не ображайтесь, якщо я вночі буду там чхати, можливо, повітря зіпсую вам, а на день Росії буду пісні співати патріотичні російські», — цитує депутата УНІАН.

Опозиція звинуватила спікера в тому, що він «підіграє» Партії регіонів, котра захопила будівлю ВР. А Литвин виправдовується, ніби дізнався про блокування лише в неділю, коли представники технічних служб не змогли прибрати сесійну залу. Голові ВР, виявляється, нецікаво, що робиться у парламенті: «Я не бачу потреби бігти і заглядати в замкову шпарину». Литвин зізнався, що не відчуває особливого задоволення від думки про те, що а президії сплять люди.

Олександр Єфремов заявив, що депутати його фракції «вдалися до деяких кроків» після того, як виникла загроза зриву роботи Ради. За його словами, дії «регіоналів» будуть адекватними — «достатніми для того, щоб забезпечити роботу парламенту».

Голова адміністрації Президента Сергій Льовочкін вважає, що «в парламенті існує необхідна кількість голосів, які підтримують саме такий розвиток подій, тобто пролонгацію перебування Чорноморського флоту на території України». Політологи теж говорять про перевагу проросійських симпатій, але опозиція та громадські активісти здаватися не бажають.

Чи має протест партійність?

Сьогодні під стінами Верховної Ради відбудеться мітинг протесту. Акція випадає на будній день, тож навряд чи претендуватиме на велелюдність. Хоча з областей, зокрема західних, пікетники підтягнуться. Але головна біда — подрібненість українського політикуму та зневіра вибор­ців. Опозиція (зокрема — БЮТ) намагалася влаштувати акцію протесту під стінами ВР і в суботу. На заклик політичних лідерів прийшло близько 5 тисяч осіб — замало для гучної акції. Тим паче, що периметр біля парламенту захопили звезені прихильники Партії регіонів зі звичними синіми наметами. Серед них були навіть 13–річні дітлахи.

Акцію Юлії Тимошенко підтримали Юрій Луценко, Олег Тягнибок, Юрій Кармазін, інші депутати «НУНС» (зокрема, групи «Народна самооборона» та «За Україну!»).віце–спікер від БЮТ Микола Томенко в першому виступі визнав очевидне: «Завжди в найгірші часі, коли ми в опозиції боролися за країну, ми починали з вулиці. Ми у Верховній Раді, на жаль, маємо кремлівську більшість і українську меншість». За словами Томенка, опозиція розпочинає «нелегку тривалу боротьбу». І якщо угоду таки буде ратифіковано, опозиції слід зробити все, аби її денонсувати. «Не мовчіть, не бійтесь, бо вони захищають себе і свої капітали, а ми захищаємо пам’ять героїв, майбутнє наших дітей і України», — заявила Тимошенко, закликавши прийти на мітинг у вівторок.

На акцію протесту сьогодні кличе й партія «Наша Україна» (котра не долучалася до суботнього мітингу). «Разом ми відстоїмо нашу Батьківщину. Разом ми скажемо «ні» колонізації України. Зараз не важливі політичні симпатії. Зараз — важлива наша Україна», — йдеться в заклику партії Віктора Ющенка.

Сьогодні під стінами ВР зберуться і принципово аполітичні активісти. Зокрема, в інтернет–мережі напередодні поширювалося повідомлення із закликом вийти на протест із державними прапорами, а не партійними. «Ми не згодні з подовженням теpміну присутності на території нашої держави іноземних військових баз в обмін на газ, ковбасу та інше. Питання економічної доцільності не має дорівнювати питанню безпеки та суверенітету», — закликають громадські активісти Києва. Ініціатори «просять не турбуватися» «людей із вудками» — найманих мітингарів, котрих у суботу біля Маріїнського парку вистачало.

До речі, ідея позапартійних протестів уже почала втілюватися. У Львові проти продовження «флотської» угоди минулих вихідних протестувало 4 тисячі громадян. Організатори прийняли рішення не виставляти на мітинг партійну символіку.

 

НЮАНСИ

Путін підкаже

Учора в Києві перебував із несподіваним візитом глава російського уряду Володимир Путін. Для Віктора Януковича це вже п’ята зустріч із керівниками РФ із часу його обрання на президентство. Метою Путіна було «уточнити харківські домовленості президента Дмитра Медведєва».

До речі, Росія нібито погодилася підписати угоди про пролонгацію перебування Чорноморського флоту в Криму лише з четвертого разу. Принаймні про це розповів в інтерв’ю «5–му каналу» голова фракції ПР Олександр Єфремов. А Прем’єр–міністр Микола Азаров зізнався, що ще два тижні не міг придумати, як знизити ціну на газ: «Питання (флоту) витало в повітрі, це питання виникало кілька разів, але спочатку не викликало інтересу ні в однієї сторони, ні — в іншої».