Тягар, який стрибати заважає

27.04.2010

Українська збірна батутистів без медалей залишила чемпіонат Європи, що закінчився в болгарській Варні. Наш фаворит — олімпійський чемпіон Афін–2004 Юрій Нікітін із Миколаєва, вигравши кваліфікацію, у фінальних змаганнях посів скромне шосте місце. Із таким самим результатом завершила кваліфікацію у командних змаганнях українська чоловіча четвірка, і цього виявилося замало, аби потрапити до вирішального раунду.

Натомість маємо відраду в молодшій віковій категорії: у змаганнях юніорів Олександр Сатін здобув «срібло» в особистому заліку, а в синхронних стрибках на батуті разом із Дмитром Бедувкіним піднявся на найвищу сходинку п’єдесталу. Тож у ветеранів росте гідна зміна.

Серед дорослих розчарувала й інша наша надія — титулована Олена Мовчан. Представниця Миколаївського регіону взагалі не змогла пробитися до вісімки фіналістів в індивідуальних змаганнях. Найкращий результат з українок показала її землячка Марина Кийко, яка посіла в підсумку сьоме місце. У командних змаганнях наші батутистки виглядали трохи сильніше, зупинившись за крок до п’єдесталу. А медалі взяли команди Росії, Німеччини та Франції.

Тож віддуватися за товаришів мусили стрибуни на акробатичній доріжці, які власними силами вивели нашу збірну на третє місце в загальному заліку (1 «золото», 1 «срібло», 2 «бронзи»). Про командні здобутки в цій неолімпійській дисципліні — жіноча бронзова нагорода та чоловіча срібна — «Україна молода» вже повідомляла минулого тижня. А на вихідних українці «вистрибнули» і в індивідуальних змаганнях. Віктор Кифоренко, набравши за результатами двох вправ 73 бали, випередив білоруса Сергія Артеменка (72,2) та росіянина Тимофія Подуста (71,5). Як з’ясувалося пізніше, нагорода вінничанина стала єдиним «золотом» для України на турнірі в Болгарії, куди наші добиралися впродовж 18 годин автобусом.

Трохи більшого очікували від п’ятиразової чемпіонки світу Олени Чабаненко. Однак у 30 років третій результат донеччанки в особистому заліку — не найгірший показник (63,6 бала). Поперед себе Олена пропустила фаворитів–росіянок — Анну Коробейнікову (68,8) та Олену Краснокутську (65,9).

Узагалі на ЧЄ–2010 наші північні сусіди не мали рівних: у російській скарбничці 15 медалей (7 золотих, 4 срібні та 4 бронзові). Другими стали німці, в доробку яких 9 нагород (5–3–1).