Кредит довіри переможцям

20.04.2010

Якби дострокові вибори до Верховної Ради відбувалися найближчим часом, то переконливим фаворитом була б Партія регіонів. Відповідно до опитування Київського міжнародного інституту соціології, за ПР проголосувало б 36,4% виборців. Цей результат навіть більший від показника, отриманого «Регіонами» за підсумками останньої парламентської кампанії в 2007 році. Очевидно, в цьому випадку спрацьовує ефект поствиборчої «гравітації», коли переможець виборів (у даному випадку — президентських) обростає додатковою прихильністю й довірою. Так було й у випадку з Віктором Ющенком у 2005 році.

Із більш як третиною голосів Партія регіонів одноосібно могла б сформувати більшість у Верховній Раді.

За даними опитування КМІС, також 3–відсотковий виборчий бар’єр подолали б: Блок Юлiї Тимошенко — 13,6%, «Сильна Україна» Сергія Тігіпка — 6,7%, «Фронт змін» Арсенія Яценюка — 4,3%, Компартія — 3,1%.

Дві політичні сили, представлені у нинішньому складі парламенту — «Наша Україна» та Блок Литвина, — могли б опинитися поза межами ВР: за них наразі погоджуються голосувати, відповідно, 1,4% і 1,3% респондентів (а, для прикладу, за «Народну самооборону», НРУ, УНП — по 0,1%).

Блок Анатолія Гриценка та партію «Свобода» Олега Тягнибока готові підтримати по 1,6% опитаних. Блок Кличка узяв би 1%. Ужинок решти — менше відсотка.

Проти всіх проголосувало б 6,3% опитаних, не взяли б участі в голосуванні — 8,4%, а ще 13,4% виборців важко відповісти на питання про свої політичні симпатії.

Опитування було проведене 19–28 березня серед 1226 респондентів, статистична похибка вибірки не перевищує 2,9% для показників близьких до 50%.

Дослідження, проведене фондом «Демократичні ініціативи», підтверджує: люди здебільшого розчарувалися нинішніми парламентськими партіями. Фракцію Партії регіонів підтримують 42,8% виборців, БЮТ — 15,7%, Компартію — 3,5%, «НУНС» — 2,5%, Блок Литвина — 1,8%. «У порівнянні з результатами виборів, за якими було сформовано цей парламент, Партія регіонів суттєво збільшила свою підтримку, решта політичних сил — суттєво зменшили. Підтримка Партії регіонів навіть більша, ніж отримав у першому турі [виборів Президента] Віктор Янукович та істотно вища, ніж результат, отриманий на виборах у 2007 році», — роблять висновок у статті для «Української правди» керівники ФДІ Ілько Кучерів та Ірина Бекешкіна.

«Демініціативи» здійснювали опитування 19 березня — 2 квітня, польову роботу виконував той самий КМІС.