Перші «Живі» — «Юркеш» і «ТаРУТА»

17.04.2010
Перші «Живі» — «Юркеш» і «ТаРУТА»

Юрко Юрченко – Юркеш — піонер живих концертів. (Фото з сайту sumno.com.)

Українські гурти, які на радіо й телебаченні вважаються неформатом, із появою нового проекту «НажиВО!», матимуть можливість виступити у великій концертній залі із сольною програмою. Здавалося б, що тут нового? Адже ті, хто якісно працює, і без ротації кліпів на M1 мають щільний гастрольний графік. Он «Тельнюк: сестри», «Бумбокс», «Крихітка», «Даха­Браха» регулярно дають концерти по всій Україні і на брак слухачів не скаржаться. Інші, більш рокові ватаги, бодай раз на місяць виступають по клубах, а в літній фестивальний період виходять на велику сцену. Однак це або «солянки», де кожен гурт виконує по три пісні, або повноцінний годинний виступ, але в тісному прокуреному клубі. Меломана, який хоче насолодитися музикою, а не просто «повисіти» з друзями за пивом — як перша, так і друга пропозиція не вельми тішать. Для тих, хто відчуває порожнечу в українському музичному просторі, мистецький проект живої музики «НажиВО!» пропонує свій варіант.

Починаючи з 24 квітня, в останню суботу кожного місяця в Палаці культури ім. Корольова відбуватимуться концерти українських команд. Першими в «НажиВО!» виступлять «Юркеш» і «ТаРУТА». У травні–червні у проекті зголосилися взяти участь «От Вінта», «Мандри», сестри Тельнюк та Катя Чілі. Автор задуму, телевізійний оглядач та музичний продюсер Олександр Зирін, каже, що сам відбирав гурти. «Головним критерієм було те, яку атмосферу музиканти створюють під час концерту. Якщо ми бачимо, що гурт енергетично насичений, ми його запрошуємо. Ніякі альбоми, фотографії, відеокліпи до уваги не бралися», — каже Зирін.

Спершу організатори проекту мали намір поселитися в Палаці спорту, щоб зал був великий і в центральній частині Києва. Домовитися не вийшло. Оскільки до ПК ім. Корольова треба доїжджати «маршрутками», вирішили у день концерту запускати безкоштовний автобус від станції метро «Берестейська» до «Корольова». Кожен концерт складатиметься із двох частин: 80 хв. виступає перший гурт, наступних 80 хв. грає інша команда, між їхніми «сольниками» перерва 10—15 хв. Гурти самі вирішуватимуть, яку програму їм виконувати, не буде жодної цензури.

Загалом ідея проекту «НажиВО!» виглядає досить симпатично і перспективно. Але є одна небезпечна річ: квитки коштують від 120 до 180 грн. Якщо перші концерти пройдуть успішно, Зирін хоче підвищити ціну на українську музику до європейського рівня і відучити людей від «шарових» концертів. Благий задум, та чи виправданий? ПК ім. Корольова — це навіть не Будинок офіцерів, де 180 грн. були б прийнятними. Зі спостережень за попередніми виступами «Юркеша», «ТаРУТИ», Каті Чілі — виконавці варті цих грошей, але чи знайдеться у Києві 1000 охочих, щоб заповнити концертний зал. Раніше на їхніх виступах, які коштували значно дешевше, збиралося щонайбільше три сотні людей.

Соліст етно–рок фундації «ТаРУТА» Єв­ген (Їжак) Рома­ненко заспокоює: «Останній концерт «Юр­кеша» у «Докер пабі» коштував 180 грн. У клубі, обкуреному і забльованому, ніде яблуку було впасти. Якщо люди, незважаючи на дискомфорт у пабі, прийшли на «Юркеш», вони тим більше завітають у ПК Корольова». Повіримо на слово ідейникам «НажиВО!». От тільки б не хотілося, щоб через три місяці, коли слухачі тільки почнуть приручатися до живої української музики, цей проект відійшов в історію, як квартирники в музеї Лесі Українки чи концерти в «Золотих воротах».