Ця карета не для Розкішного

10.04.2010

Село Розкішне Лутугінського району розташоване набагато ближче до обласного центру, ніж до районного. Практично це — передмістя Луганська, але від такого статусу його мешканці геть не в захваті. Оскільки на власній шкірі вимушені відчувати всі його недоліки.

Скажімо, під час березневого паводку води річки Вільхової залили городи селян, а подекуди — й їхні льохи та підвали в будинках. Причина — міська влади обласного центру так регулювала скидання води на міських греблях, намагаючись не допустити затоплення «приватного сектору» на своїй території (Вільхова впадає в річку Лугань на території обласного центру).

Схоже на те, що загроза підтоплення відступила, принаймні до наступної весни. І міська влада Луганська вирішила «віддячити» селянам в інший спосіб. А саме: заборонила міській станції швидкої допомоги надавати допомогу мешканцям Розкішного. Мовляв, гроші, що виділені в бюджеті Луганська на медичне обслуговування, він отримує в розрахунку на кількість населення, і, надаючи послуги селянам, «швидка» таким чином обкрадає луганчан. Селянам же радять звертатися по допомогу до Лутугина.

Проблема одна — у тому, що на весь Лутугинський район нараховується усього чотири спеціалізовані машини, і, в кращому випадку, до Розкішного допомога доїде за 40 хвилин. З іншого ж боку, наполягають розкішняни, левова частка працездатного населення села працює в Луганську, а отже, саме там залишає прибутковий податок, який нараховується на їхню зарплатню, а також деякі інші відрахування, що потрапляють до міського бюджету Луганська. Та мерія на своїй позиції стоїть непохитно.

Остання пропозиція, що пролунала з її стін, — укласти угоду між Луганськом і Лутугіним, за якою вартість послуг луганської швидкої допомоги жителям району оплачував би районний бюджет. Районна рада у роздумах, оскільки вважає, що таких грошей у своєму куцому кошторисі не викроїть.