За газ — реакторами

08.04.2010
За газ — реакторами

«Вітаю, колеги, про газ майже домовилися». Перший віце–прем’єр Андрій Клюєв (в центрі) на засіданні уряду. (Фото Тетяни ШЕВЧЕНКО.)

Учорашнє засідання Кабміну почалось із великих обіцянок. «Сьогодні Всесвітній день охорони здоров’я людини. У цей день я хочу підкреслити, що новий курс нашої влади передбачає, що Україна дійсно — для людей, і тому серед головних для нас пріоритетів — завдання за лічені роки так модернізувати медицину, щоб профілактика та лікування були сучасними і доступними та однаково високого рівня від Києва до кожного села», — з натхненням прочитав голова Кабінету Міністрів Микола Азаров.

 

Багаті заплатять за все

Цього разу Прем’єр ще раз запевнив, що він доб’ється перегляду газових угод із Росією. А щодо можливих зависоких цін на блакитне паливо, то Прем’єр і тут усе продумав. Чинити буде по справедливості — подорожчання газу відчують лише «багаті». Вони не тільки платитимуть за вищими цінами, а й за бідних доплачуватимуть різницю.

«Ми досягнемо перегляду газових угод. Компенсуємо незахищеним громадянам безпрецедентне підвищення ціни на газ, закладене попереднім урядом. Тобто бідні не постраждають, просто багаті заплатять більше», — вважає нормальною подібну практику Прем’єр.

«За рахунок чого ціни «збиватимуть», в українському уряді офіційно поки що не говорять. Проте ходять чутки, що міністри вже визначили точку співпраці: будуть разом зводити атомні електростанції. «В обмін на зниження ціни російського газу Київ запропонує Москві спільне будівництво в Україні двох нових ядерних реакторів типу ВВЕР (водо–водяний енергетичний реактор) російського виробництва, а також відмовиться від співпраці в атомній енергетиці з американською фірмою Westinghouse, що розвивав Віктор Ющенко», — повідомляє газета «Сєгодня» з посиланням на джерело в уряді.

Під такий щедрий проект російська сторона навіть гроші виділити не боїться. За попередніми даними, кредит на три мільярди доларів піде на будівництво двох енергоблоків — по одному на Рівненській та Хмельницькій АЕС. Проте лише цими пропозиціями переговори не обмежились: планується також збільшити поставки до Європи російської нафти, в тому числі і по нафтопроводу «Одеса—Броди» (в реверсному режимі, як зараз), а також російської електроенергії через Україну. За оцінками експертів галузі, подібні умови дійсно можуть спонукати Росію до зниження ціни на газ. Однак спрогнозувати нову вартість кубометра російського блакитного палива для України поки що зарано.

Черновецький почекає

Розібратись із київськими чиновниками уряд обіцяє вже давно. От і на вчорашньому засіданні Прем’єр не забув згадати, що збирається «наводити порядок у столиці — місті Києві — та інших обласних центрах». «Зараз ми розглянемо зміни до Закону «Про столицю», які допоможуть підвищити ефективність управління містом», — відкриваючи засідання, відзначив Микола Азаров.

Проте реально щось робити Кабмін був не в настрої. Тож замість прийняття закону про столицю, яким планується розділити повноваження мера Києва, урядовці відправили його на доопрацювання. «Оскільки виникли різні підходи і є різні бачення, то головним у процесі подальшої підготовки цього законопроекту має стати думка киян», — пояснив прес–секретар Прем’єр–міністра Віталій Лук’яненко. Чиновник не уточнив, які саме новації планують дописати в закон міністри: за його словами, перелік урядових пропозицій буде оприлюднено тільки «після громадських слухань».

Чи не єдиним прийнятим рішенням стало узаконення президентської резиденції «Межигір’я».

 

ДО РЕЧІ
Газові «розборки»

«Нафтогаз» не мусить платити 197 мільйонів доларів «Росукр­енерго», заявив після вчорашнього урядового засідання перший віце–прем’єр–міністр України Андрій Клюєв. «Ми однозначно їдемо захищати державу. Наші юристи постійно беруть участь у судовому процесі... Це [рішення Стокгольмського суду] не означає, що треба платити», — переконує віце–прем’єр.

Нагадаємо, 3 березня суд у Стокгольмі зобов’язав НАК «Нафтогаз України» виплатити 197 мільйонів доларів «Росукренерго». Арбітраж виграти також не вдалось: суд у Стокгольмі виніс проміжне рішення з приводу позовних вимог «Росукренерго» у розмірі двох мільярдів доларів, ще раз зобов’язавши «Нафтогаз» повернути позивачу названу вище суму.