Хто говорить? Левітан

07.04.2010

Оригінально почали відзначати 65–річницю Перемоги над фашистами черкащани. На семи радіостанціях міста та в ефірі Черкаської держтелерадіокомпанії «Рось» на всю Черкащину щодня звучать зведення радянського Інформбюро про події на фронті. Про цей день у Великій Вітчизняній війні розповідає голос відомого радянського диктора Юрія Левітана. Після кожного такого зведення в ефірі лунає ще й військова пісня.

«Коли ми запустили перші зведення з фронту, у приймальню почали телефонувати ветерани, які дякували за такий подарунок. Слухаючи повідомлення, вони, за їхніми словами, поринали у ті часи і повторно пережили радість Перемоги», — каже черкаський міський голова Сергій Одарич, котрий є ініціатором відтворення подій весни 1945 року.

За словами начальника відділу комунікацій та зв’язків із громадськістю Черкаського міськвиконкому Марини Волошенко, людину, яка б точно говорила голосом Левітана, знайшли з третьої спроби. Спочатку на цю роль в ефірі пробували двох черкаських пародистів і одного київського актора, а потім послухали пародиста із Санкт–Петербурга. Голос радянського диктора він відтворив дуже точно. Співпраця мерії з «пітерським Левітаном» відбувається в електронному режимі — новини з фронту він записує у своїй студії і відсилає до Черкас.

Голос Левітана — це тільки початок святкування Дня перемоги. А на саме 9 Травня Черкаси повернуться на 65 років назад — над містом звучатимуть мелодії минулих літ у виконанні Шульженко, Утьосова, Бернеса, вулицями ходитимуть гармоністи у військовій формі переможців, жителі Черкас будуть одягнені у сукні та костюми, стилізовані під сорокові роки минулого століття, а на ста бігбордах вивісять фото військових подій. Сценарій народних гулянь мерія обіцяє розкласти по поштових скриньках кожного черкащанина вже незабаром. Будуть там й інформаційні буклети у вигляді фронтових трикутників, а в них — фотоінформація про одяг, зачіски, взуття та головні убори сорокових років, телефони перукарень міста, де за зниженими цінами бажаючі можуть замовити зачіски тих часів, адреси, за якими будуть розміщені спільні столи для народних гулянь та адреси кінотеатрів, де безкоштовно демонструватимуть фільми про воєнні події 1941—1945–х років.