Москва наказала — Донецьк виконує

07.04.2010
Москва наказала — Донецьк виконує

Для українців лідер ОУН — Герой. (Фото з сайту svobodanews.ru.)

Рішення Донецького окружного адмінсуду, яким минулої п’ятниці було визнано протиправним указ Президента Ющенка про присвоєння Степану Бандері звання Героя України, викликало неабияке обурення серед патріотичної громадськості. Виходить, що де–юре колегія суддів на чолі з Каріне Абдукадировою лише задовольнила позов адвоката Володимира Оленцевича (головний аргумент позивача — згідно із законодавством, звання Героя України може отримати винятково громадянин України, тоді як Степан Бандера до проголошення незалежності у 1991 році не дожив). Але де–факто Феміда підготувала спірний правовий ґрунт для Президента Януковича, який попередньо висловлював намір скасувати указ Ющенка якраз до святкування 65–річчя Перемоги над фашистською Німеччиною. Щоб Янукович не забув цієї обіцянки, зробленої у Білокам’яній, йому вже нагадав про справу Бандери депутат Держ­думи РФ, заступник голови Комітету у справах СНД Костянтин Затулін. Слід наголосити: Донецький суд — лише півсправи. Узаконити Бандеру–не–Героя має Президент.

Прикметно, що адвокат Оленцевич створив небезпечний правовий прецедент, мабуть, не розуміючи можливих юридичних наслідків свого позову. Адже за таким самим сценарієм незаконними можуть стати й укази Президента про присвоєння звання Героя іншим українцям, які також не були громадянами сучасної України. Тож важко не погодитися з лідером ВО «Свобода» Олегом Тягнибоком, який вважає, що «завдяки» Оленцевичу Президент Янукович буде зобов’язаний скасувати укази про присвоєння звання Героя й таким українцям, як Олексій Берест (встановлював прапор над Рейхстагом, помер у 1970 році), підпільниця Тетяна Маркус, яка загинула у 1943 році, кулеметник Михайло Василишин, що загинув під час Вісло–Одерської операції у 1945–му, генерал Кузьма Дерев’янко, який приймав капітуляцію Японії, та багато інших. До списку можна додати й поета Василя Стуса, музиканта Володимира Івасюка, кількох пожежників–чорнобильців, які померли від опромінення ще до проголошення незалежності.

Багато хто з правників називає рішення «ручної» Феміди нікчемним, оскільки, згідно із Законом «Про державні нагороди України», позбавити державних нагород Президент може лише в разі засудження нагородженого за тяжкий злочин за поданням суду у випадках, передбачених законом. Але і провідника ОУН Бандеру, і кулеметника Василишина нагороджено посмертно. І це передбачено (!) вітчизняним законодавством (ст. 5 Закону України «Про державні нагороди України» та п. 6 «Статуту звання Герой України»). Зрозуміло, що мертвий не може бути громадянином. Тому вимоги щодо українського громадянства не стосуються посмертного нагородження.

Рішення донецької Феміди не остаточне й підлягає оскарженню впродовж десяти днів. Подати апеляцію вже зголосилося чимало політичних сил та окремих патріотів.

«Донецький окружний адміністративний суд ухвалив політичне рішення, яке має мало спільного з правом. Воно буде належним чином оскаржене», — заявила речниця екс–Президента Ющенка Ірина Ванникова.

Заступник голови фракції «НУНС» Тарас Стецьків вважає, що «суд не мав права навіть розглядати таке рішення, бо йому не підсудні такого роду укази Президента».

Про те, що головне юридичне управління ВО «Свобода» готує свою апеляцію, заявив і Олег Тягнибок.

 

ЗАКЛИК

Екс–Президент Віктор Ющенко закликає Президента Януковича запобігти перегляду рішень про вшанування українських героїв, зокрема Степана Бандери. «Рішення суду про неправомірність присвоєння звання Героя України Степану Бандері засвідчило курс нинішньої влади на посилення протистояння в суспільстві, — заявляє Ющенко. — Винятково розколу, а не об’єднанню суспільства служить тиражування імперських штампів, що за фальшивою парадністю приховують справжній героїзм, складність і трагічність української долі в ХХ столітті. Адже для мільйонів громадян України Степан Бандера був і залишається національним героєм». На думку Ющенка, жодна «юридична казуїстика» не зніме з влади відповідальності за вчинення такого кроку. Екс–глава держави також закликає всі національно–демократичні сили, всіх патріотів України протистояти спробам дискредитації визвольної боротьби, консолідуватися навколо цінностей демократичної європейської України.