Ще одна «тушка»

03.04.2010

Учорашній прогноз спікера ВР Володимира Литвина про те, що впродовж наступного місяця коаліція збільшиться на 20 осіб, має всі шанси справдитися. За даними «УМ», отриманими від одного з нардепів від БЮТ, про свій намір приєднатися до коаліції ПР, Блоку Литвина і КПУ вже нібито заявив окремим однопартійцям Юрій Крук. «Позиція БЮТ — фракція має нагоду «очиститися» таким чином від іуд, — зазначив нардеп на правах анонімності. — Багато хто продався за «тридцять срібляків», але у даному випадку все інакше: пан Крук увійде до коаліції, якщо «регіонали» дотримаються його умов».

Цікаво, що головна умова Крука полягає у тому, що нова влада має лишити на посаді начальника дер­жавного морського порту «Южний» його наймолодшого сина — 32–річного Юрія. Водночас, оскільки цінність одного перебіжчика для ПР невелика, родині Круків нібито доведеться поступитися контролем над іншими об’єктами — зокрема, однією страховою компанією, яка ледь не монопольно страхує всі порти Одещини, та одним готелем у «перлині біля моря». На ці «ласі шматки» вже накинули оком деякі олігархи від ПР.

До речі, тиждень тому прізвище Крука–молодшого згадували як ймовірно кандидата на звільнення — голова ГО «Громада і право» Сергій Гуржов на прес–конференції в УНІАН звинуватив керівництво порту «Южний» у наданні преференцій винятково російським компаніям, тоді як українським експортерам ціни в минулому році завищили ледь не вдвічі. «Думали, що нова влада зніме нашого «молодого та зеленого», так він усіх тут «дістав», — відверто зазначив автору знайомий митник з «Южного». — Та цього досі не сталося, за чутками, які «гуляють» у колективі, Крукам таки вдалося домовитися з «регіоналами».

І це не дивно, адже політична біографія Крука–старшого вельми кольорова: з 1998 року він регулярно перебуває лише у провладних фракціях парламенту: починав у фракції НДП, згодом приєднався до фракції «зелених», був членом фракцій «Єдина Україна», ПППУ та «Трудова Україна», а у 2005 році, після перемоги Майдану, пан Крук приєднався до фракції БЮТ. Нині ж час робити черговий «політичний крюк»?