Вибори — за рік

02.04.2010

Верховна Рада відправила на розгляд Конституційного Суду проект змін до Основного закону, який перед­бачає проведення місцевих виборів 27 березня 2011 року. Проект синхронізує термін повноважень депутатів місцевих рад, мерів і сільських голів: вони виконуватимуть обов’язки по п’ять років.

За направлення проекту до КС проголосував 401 депутат (усі фракції, крім частини «НУНС»). Парламент просить розглянути документ у пришвидшеному режимі й надати висновок до 15 червня. Після цього проект належить прийняти у першому читанні, а на осінній сесії — в остаточній редакції.

Нагадаємо, місцеві вибори мали відбутися 25 травня цього року. Проте їх відклали через брак фінансування і те, що термін повноважень депутатів і голів добігав кінця в різні роки.

У прикінцевих положеннях проекту йдеться про те, що повноваження представників місцевого самоврядування, обраних на чергових виборах 26 березня 2006 року, а також на позачергових виборах, які відбулися пізніше, «припиняються в момент вступу на цю посаду іншої особи, обраної на чергових виборах 27 березня 2011 року».

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Учора до складу коаліції ввійшов народний депутат Олександр Бобильов. Відтак у складі коаліції перебуває 240 депутатів.

Президент Віктор Янукович сподівається, що Конституційний Суд визнає коаліцію легітимною. «Я дуже хочу, щоб у нас була стабільність, щоб у нас не було дострокових виборів, щоб ми хоча б 2,5 року могли попрацювати. Це вкрай необхідно нашій країні», — зазначив Янукович. Він сказав, що коли КС винесе негативне рішення, то виконає його «як гарант Конституції». «Це означатиме, що ми найближчим часом після відповідних консультацій підемо на дострокові вибори. Це дуже погано для країни. Але це буде вимушене рішення», — сказав Президент. Він зізнався, що молитиме Господа, «щоб цього не сталося».