Перепрофілювання пам’яті

02.04.2010

За неповний місяць перебування Віктора Януковича при владі було вчинено вже кілька кроків, спрямованих на переписування української історії та фактичне зменшення прав української мови. Тепер Кабінет Міністрів Миколи Азарова готується перепрофілювати Український інститут національної пам’яті, який, зокрема, займався ретельним вивченням Голодомору та національно–визвольних змагань минулого століття. Віце–прем’єр–міністр Володимир Семиноженко дав доручення «вивчити питання подальшого функціонування Українського інституту національної пам’яті як центрального органу виконавчої влади».

Як повідомив у парламенті голова партії «За Україну!» В’ячеслав Кириленко, до доручення Семиноженка додано два листи. Перший — від голови Державного комітету архівів комуністки Ольги Гінзбург, яка готова взяти інститут під опіку свого відомства. «Цілком зрозуміло, як поведеться комуністка Гінзбург із документами інституту про злочини комуністичного режиму, — наголосив Кириленко. — Саме під її керівництвом з сайту та друкованих видань Держкомархіву вилучено матеріали про визначних діячів української історії та культури і водночас за державний кошт видано пропагандистську книгу, що прославляє СРСР». Другий лист — від «регіонала» Вадима Колесніченка. Депутат, відомий проросійськими заявами, звинуватив голову Інституту національної пам’яті Ігоря Юхновського в переписуванні історії.

Сам Юхновський у коментарі «УМ» зазначив, що виступає проти ідей перепрофілювати інститут. Водночас академік не поспішає пов’язувати останні кроки влади з наміром на свій манір витлумачити історію держави. «Навіщо це робиться, бігме, не знаю. Це не логічно і не потрібно», — зазначив у коментарі «УМ» Ігор Рафаїлович.

Пан Юхновський зазначив, що зустрічався з віце–прем’єром Семиноженком. «Я намагався донести до нього думку про те, що Інститут потрібен. Нам усім треба зробити багато змін. Недоцільно показувати свою активність непотрібними діями. Адже це — наша пам’ять. Вона спрямована на консолідацію нації», — наголосив академік.

Пан Юхновський каже, що йому з 1952 року доводиться «вчити людей». «Я весь час вчу. І коли був народним депутатом у чотирьох скликаннях — теж намагався вчити. Ця роль зберігається. Інститут національної пам’яті «робить» історичну пам’ять, а коли з’явиться українська політична нація, то історична пам’ять стане національною пам’яттю. Нам треба донести цю думку до відома нового уряду, нового правління. Вони повинні це усвідомити», — наголосив Ігор Рафаїлович.

 

КОМЕНТАР

Ігор Юхновський,
ветеран Великої Вітчизняної війни, — про бачення Другої світової війни й звинувачення в переписуванні історії:

— Ми закінчуємо підготовку концепції національної пам’яті про Другу світову. Провели дванадцять «круглих столів» за участю багатьох істориків. Зроблено титанічну роботу. Ми доводимо, що Україна була основним учасником антигітлерівської коаліції. Вклад України та її громадян у перемогу над гітлерівською Німеччиною — найбільший.

Водночас Друга світова — це не тільки військові дії, які вела Радянська армія. Дуже велику роль у боротьбі з Німеччиною відіграла Українська Повстанська армія. УПА розбудила національну свідомість України. Якби не УПА — не було б І, ІІ, ІІІ, ІV Українських фронтів, не було б Міністерства закордонних справ СРСР, українська радянська влада не підписувала б мирний договір із Румунією та Угорщиною про південні кордони, не знаю, чи УРСР була би членом ООН... Діяльність УПА була не лише внутрішньою, в напрямку розвитку національної свідомості, а й впливала на політику радянської Москви. Саме через те, що була УПА, радянське керівництво, зокрема й Сталін, мусили йти на поступки: «Дивіться, ми даємо Україні більше свободи».

Цим і займається наш Інститут. Ми не займаємось однобоким підходом до історії. Наша робота консолідує націю.