Біля розбитого корита

30.03.2010

Результати українських фігуристів на світовій першості у Турині не просто розчарували, а змусили вболівальників думати про повний провал, який очікує цей вид спорту в Україні багато років поспіль. Найкращим результатом українців стало 16–те місце Антона Ковалевського в чоловіків. Тоді як у жінок киянка Ірина Мовчан стала аж 40–ю із 53 учасниць — таку низьку сходинку наші фігуристи досі не посідали за всю історію участі України в чемпіонатах світу. Ірину випередили навіть пуерто–риканка, філіппінка, представниці Люксембургу й Узбекистану. У парному катанні, нагадаємо, Костенко/Талан опинилися 22–ми. А в танцях на льоду Задорожнюк/Вербилло взагалі знялися зі змагань через травму спини в партнерки (після обов’язкового танцю Ганна й Сергій були 12–ми). Вінчає «картину маслом» інформація про те, що найсильніша наразі наша фігуристка Тетяна Волосожар зібралася шукати нового партнера в Росії й виступати надалі під біло–синьо–червоним прапором.

Додала хмизу в багаття заява віце–прем’єр–міністра з питань підготовки до Євро–2012 Бориса Колесникова про те, що невдовзі буде зруйновано ковзанку «Крижинка» в Києві, де тренуються фігуристи. Навколо НСК «Олімпійський» до футбольної першості слід влаштувати «зону гостинності» з парками, а стара, схожа на сарай, «Крижинка» у проект не вписується. Впливовий «регіонал» каже, що за 30 млн. гривень за короткий термін десь зведуть нову ковзанку. Проте де — не зрозуміло. Та й час для підготовки до нових змагань буде втрачено.

Що ж до останніх медалістів Турина, то олімпійські чемпіони з Канади Вірту/Моар підтвердили свою зверхність і на чемпіонаті світу, хоча й показали в довільному танці другий результат після дуету Девіс/Уайт. Японка Асада — срібна призерка Олімпіади — «на світі» повернула собі титул, яким володіла два роки тому. Олімпійська чемпіонка Кім після провалу в короткій програмі, де вона була сьомою, виграла довільну, а з нею і «срібло» ЧС. Американка Міраї Нагасу, котра лідирувала в короткій програмі, фінішувала лише сьомою.

 

ТАБЛО

Чемпіонат світу (Турин). Танці на льоду. 1. Тесса Вірту — Скотт Моар (Канада) — 224,43. 2. Меріл Девіс — Чарлі Уайт (США) — 223,03. 3. Федеріка Фаєлла — Массімо Скаллі (Італія) — 197,85.

Жінки. 1. Мао Асада (Японія) — 197,58. 2. Ю На Кім (Півд. Корея) — 190,79. 3. Лаура Лепісто (Фінляндія) — 178,62.