Вузьке коло широких інтересів

26.03.2010

Учора вранці делегація на чолі з Прем’єр–міністром Миколою Азаровим відбула на перемовини до Москви. Які саме директиви мав у своєму портфелі очільник уряду, залишилося у суворій таємниці від преси. Офіційна Москва свої ставки у цій грі оцінила максимально високо, втім, це традиційний підхід російських переговорників перед початком будь–якого діалогу. Так, напередодні офіційні представники «Газпрому» ще раз повторили, що у їхні інтереси зовсім не входить змінювати договір від 19 січня минулого року. А якщо вони й підуть на зміни, то мусять чітко розуміти, що натомість отримають.

Причому головний козир, з яким команда Азарова приїхала домовлятися — газотранспортна система, — їх буцімто зовсім не цікавить. «Пропозиції щодо консорціуму нам не цікаві», — повідомило джерело у «Газпромі» і буквально шокувало своєю наступною заявою, що навіть присутність «Газпрому» на українському ринку, яка мала бути джокером у рукаві нашої делегації, також не може бути платою за поступки у газовому договорі. Натомість росіяни можуть вимагати повернення російської «Татнєфті» до складу акціонерів ВАТ «Укртатнафта».

Коли цей номер здавали до друку, закінчився тільки перший етап перемовин: Микола Азаров провів зустріч у вузькому колі з главою правління «Газпрому» Олексієм Міллером. За словами прес–секретаря Прем’єр–міністра Віталія Лук’яненка, у бесіді з української сторони брав участь міністр палива й енергетики Юрій Бойко, а з російської — заступник голови правління «Газпрому» Олександр Медведєв і генеральний директор «Газпромтрубінвест» Кирило Золотов. У розмові з російським колегою Володимиром Путіним пан Азаров намагатиметься переконати свого візаві, що більш економічно ефективного і вигідного маршруту постачання газу в Європу, ніж наша ГТС, просто не існує і не існуватиме.