Кабмін — «Космосу»: час пішов

25.03.2010

Мера Києва Леоніда Черновецького та його «молоду команду» взяли «на олівець». Прем’єр–міністр Микола Азаров нагадав міському голові, що в нього є три місяці на покращення ситуації в столиці. «Команді мера Черновецького було дано короткий термін для наведення порядку. Час пішов!» — наголосив Азаров на засіданні уряду. На Грушевського обіцяли слідкувати, як поприбирають на вулицях, у дворах, як ремонтуватимуть дороги. І назвали дату екзамену «на господарність» — день Перемоги. Мовляв, до 9 травня місто має бути вилизане й чисте. Антимонопольний комітет і собі смикає місцеву владу — зобов’язав Київраду за місяць навести лад у транспортній сфері (зокрема, із маршрутними таксі).

Напередодні Черновецького, нагадаємо, викликав «на килим» Президент Віктор Янукович. Зокрема, главі держави не подобається «низький рівень надання громадянам соціальних послуг, нераціональне використання бюджетних коштів, використання земельних ресурсів та об’єктів комунальної власності міста, стан техногенної безпеки столиці».

Черновецький уже реагує — скоротив кількість перших заступників голови КМДА з чотирьох до одного, а «звичайних» заступників — із 14 до семи. «Першим заступником залишається Анатолій Голубченко. Заступниками — Денис Басс, Віктор Сівець, Валерій Миронов, Віталій Журавський, Броніслав Стичинський, Ігор Добруцький», — оголосив Черновецький учора на засіданні колегії КМДА. Новим заступником міського голови із соціальних питань та медицини призначено Аллу Шлапак. Раніше ці питання курувала давня соратниця Черновецького Ірена Кільчицька.

Надалі «космічний» мер обіцяв «потрусити» й районні адміністрації. А ще доручив керівникам районів столиці і профільним відомствам у 10–денний термін очистити вулиці від сміття, яке залишилося після зими, — щоб вулиці стали охайними якраз до Чистого четверга.

Щоправда, в опозиційній фракції Блоку Кличка великого завзяття виправляти плачевну ситуацію в команди мера однаково не бачать. «У порядку ден­ному сесії на 25 березня немає жодного питання, спрямованого на покращення ситуації в Києві», — зауважила заступник голови фракції Наталія Новак. Натомість знову будуть розподіляти землю. Хоча в столиці досі не вирішено проблеми з фінансуванням нагального ремонту київських доріг, не врегульоване питання адекватних тарифів на комунальні послуги, не знято з приватизації низку важливих об’єктів соціальної сфери, приміром, медичний центр проблем слуху та мови «СУВАГ». Існують величезні проблеми в транспортній, енергетичній сфері, системі ЖКГ, цитує Новак «Українська правда».

У Партії регіонів тим часом уже пророкують, що мер Києва Леонід Черновецький може втратити посаду голови Київської міськдержадміністрації. Зокрема, таку думку «Обкому» висловив «регіонал» Володимир Рибак. «У нас не буде нікого поза зоною критики, — обіцяє «УМ» його однопартієць Михайло Чечетов, — незалежно від посад». А доля крісла Черновецького, мовляв, залежатиме від того, наскільки оперативно він розв’яже вказані проблеми.