Бакай, більше не тікай...

25.03.2010
Бакай, більше не тікай...

Бакай може повертатися ловити велику рибу в Україну. (Фото з сайту Odnoklassniki.net.)

Компанію колишнім одіозним керманичам часів Кучми — екс–міністру внутрішніх справ Миколі Білоконю та екс–мерові Одеси Руслану Боделану, які після подій Майдану втекли до Росії, а нині збираються повернутися в Україну — може скласти і екс–керівник Державного управління справами (ДУС) Ігор Бакай. Адже позавчора суддя Печерського райсуду столиці Наталя Квасневська скасувала приблизно 20 постанов Генпрокуратури та прокуратури Києва про порушення кримінальних справ щодо Бакая. Якщо це рішення не буде опротестовано прокуратурою впродовж семи днів, Бакай уже наступного тижня зможе приїхати в Україну. Затримання йому більше не загрожуватиме. Як відомо, наразі він займається бізнесом у Москві.

Нещодавно призначений новою владою прокурор Києва Юрій Ударцов наразі визначається, чи варто подавати апеляцію на це рішення Феміди. Мотивація суду не відома й Генпрокуратурі. Адже на Різницькій ще не отримували цього судового рішення, повідомляє прес–служба ГПУ. Втім таке «очищення» репутації, характерне для багатьох фігурантів резонансних справ, які розправили плечі після приходу до влади команди Януковича. Тож можна припустити, що жодних апеляцій на це рішення Феміди не буде, прокуратура лише намагається зробити «гарну міну при поганій грі».

Символічно, що захисник Бакая Ростислав Герасимов оскаржив постанови про порушення кримінальних справ щодо свого підзахисного ще півтора місяця тому — одразу після попередніх підрахунків результатів другого туру президентських перегонів. Адвокат також вимагав зняти арешт із рухомого й нерухомого майна, речей, коштів і цінних паперів Ігоря Бакая, а також майна його дружини і тестя — Наталі Бакай і Василя Козицького.

Судове засідання переносилося чотири рази, адже на нього вперто не з’являлися представники Генпрокуратури, тоді як їхні колеги зі столичної прокуратури справно приходили в суд.

Нагадаємо, що численні справи проти Бакая порушувалися впродовж 2005—2006 років. Одіозного екс–керівника ДУСі звинувачували в перевищенні й зловживанні службовими повноваженнями, незаконному відчуженні державного майна — столичних готелів «Дніпро», «Україна», нерухомого майна НК «Експоцентр України» тощо. Також Бакая звинувачували у зловживанні при використанні авіаційної техніки держпідприємства «Україна» та низці інших злочинів. За даними правоохоронців, на посаді голови ДУС Бакай завдав державі збитків на 350 млн. грн. Співробітники КРУ наполягали на більшій сумі — понад 800 млн. грн.