Видозміна поколінь

25.03.2010
Видозміна поколінь

Катерина Костенко і Роман Талан стали аутсайдерами турніру спортивних пар. (Фото Рейтер.)

Після зимової Олімпіади не минуло й місяця, а її учасники вже показують свою майстерність на чергових великих міжнародних змаганнях. Так, позавчора в Турині розпочали виступи на чемпіонаті світу провідні фігуристи. Щоправда, у передгір’я Італійських Альп приїхали не всі найсильніші: зокрема, такі відомі фігуристи, як олімпійський чемпіон–2010 американець Еван Лайсачек, бронзові призери Оксана Домніна та Максим Шабалов із Росії вирішили пропустити цей старт. Не поїхали до Турина й наші Станіслав Морозов і Тетяна Волосожар — лідери українського фігурного катання. Ця різновікова пара розпалася. Як поінформували «УМ» у федерації, 31–річний Стас припинив виступи, а Тані слід шукати нового партнера. Президент НОК Сергій Бубка нещодавно повідомляв, що в Тетяни є спокуслива пропозиція переїхати виступати до Росії. «Їй там легко знайдуть партнера, і ми знову втратимо гарного спортсмена», — нарікав Бубка.

У змаганні спортивних пар Стаса й Таню пробують замінити дніпропетровці Катерина Костенко і Роман Талан, які мають досвід виступу на Олімпіаді, — у Ванкувері вони фінішували на 20–й позиції. Як бачимо, розрив між лідерами та «другими номерами» надто великий, і черговий прояв «зміни поколінь» ще раз засвідчує глибоку кризу у вітчизняному фігурному катанні. Після короткої програми, відкатаної позавчора, дует Костенко—Талан опинився на 22–му місці і до наступного етапу, яким є довільна програма, просто не потрапив.

А лідирують тут китайці Кін Пан та Джан Тун, які на Олімпіаді посіли друге місце. Третіми поки йдуть німці — Робін Шолкови та екс–українка Олена Савченко. Нагадаємо, на попередньому чемпіонаті світу вони були першими, а у Ванкувері задовольнилися «бронзою».

За відсутності Морозова та Волосожар порівняно кращих показників серед наших можна очікувати від танцювальної пари Ганни Задорожнюк та Сергія Вербилла. У Ванкувері вони зупинилися на 16–й позиції, а після першого виду змагань у Турині йдуть 14–ми. Першість же тримають канадці Тесса Вірту та Скот Моар.

Учора ввечері в Турині почали виступи чоловіки. Україну в цьому виді представляє киянин Антон Ковалевський. Жінки ж вийдуть на лід завтра — честь нашої країни захищатиме Ірина Мовчан.