Квартальне свято

20.03.2010

Новорічні ялинки, що стоять у деяких квартирах аж до 8 Березня, фігурують у багатьох анекдотах. Таку «довгограючу» «лису красуню» прийнято вважати ознакою лінощів чоловіка, який усе ніяк не збереться розібрати й викинути святкове дерево. Аж ось виявилося, що рекорд «анекдотичної» тривалості стояння ялини з іграшками побила не якась там квартира, а ціле місто!

За повідомленням «Інтерфакс», новорічне дерево на центральній площі казахського міста Семей (колишня назва — Семипалатинськ) простояло до 15 березня. Оскільки встановлене воно було в 10–х числах грудня, виходить, що ялинка тішила народ упродовж трьох місяців — цілий квартал!

І дійсно тішила, адже коли дерево спробували було розібрати, люди запротестували: мовляв, нехай стоїть до свята Науриз — нового року за сонячним календарем, що збігається з періодом весняного рівнодення і відзначається 21–23 березня. І 17–метрову штучну ялинку залишили у спокої.

То була вже друга спроба демонтувати символ «справжнього» новоріччя. Перший «підхід» до ялини виявився невдалим через те, що взимку в єдиному на все місто висотному підйомнику, який дозволяє розібрати таку конструкцію, замерзло мастило.

А до весняного рівнодення красуня так і не дотягнула. Як пояснили у відділі культури акімату (мерії) Семея, її зняли, щоб не заважати виступам артистів на площі.