НОВИНИ ПЛЮС

13.03.2010

Віддам родовище в добрі руки!

Одним з останніх кроків Кабміну Юлії Тимошенко стала передача в руки Державної компанії «Нафтогаз України» найбільшого з розвіданих в Україні газових родовищ: Сахалінського, що у Харківській області. Його запаси становлять 15 млрд. кубометрів газу, а також по 1,7 млрд. тонн нафти та газоконденсату. За родовище роками точиться боротьба між структурами, підконтрольними депутату від Партії регіонів Миколі Злочевському, та фірмами, що входять у сферу інтересів олігарха Ігоря Коломойського. Рішення про передачу «Сахалінки» державі можна було б тільки вітати, але... держава не має необхідних коштів для розробки родовища. «А це може означати, що Сахалінське передадуть терміново створеній спільній державно–приватній компанії», — пояснив «УМ» незалежний експерт у сфері енергетики Олександр Нарбут. З урахуванням інтересів кожної сторони.

Банки на дієті

Активи вітчизняних банків із початку нинішнього року зменшилися на 2,4% і на початок березня становлять 869 млрд. гривень. Втім обсяги вкладів фізичних осіб за цей період навіть зросли — на два відсотки. Натомість юридичні особи зменшили свої вклади на три відсотки. Ліцензію Національного банку мають 178 фінансових установ. Із них 15 банків нині проходять процес ліквідації — з ініціативи фінрегулятора та господарських судів. Самі банкіри прогнозують, що нинішній рік для галузі буде нелегким.

Наша біржа шокувала і Європу, й Азію

Україна несподівано для всіх стала лідером росту фондового ринку. За останній рік головний індекс фондового ринку нашої держави — Першої фондової торгової системи — збільшився майже вчетверо. Лідерство у процесі відновлення ринку нині займають країни Східної Європи та Азії. До групи лідерів увійшла, зокрема, Росія. Але їй із показником у 104 відсотки далеко до наших 400%. Справедливості заради варто відзначити, що обсяги українського фондового ринку є дуже незначними, а сам він украй мало впливає на реальну економіку.