Перший весняний

10.03.2010

Не встигли футболісти і глядачі потішитись якості футбольних газонів у першому турі чемпіонату після зимової перерви, як за тиждень враження підкоригувала нестійка березнева погода. У суботу й неділю вона щедро посипала українську землю снігом, ускладнивши роботу не тільки комунальникам, а й футболістам.

Погодний сюрприз не став єдиним і не найголовнішим у нашому футболі за минулі вихідні: київське «Динамо» заледве звело внічию гру в Маріуполі. І говорити слід не про втрату чемпіонами двох очок, а здобуття одного. За ганьбою «Динамо», яке врятувалося від першої в сезоні поразки лише за допомогою арбітра, крім Маріуполя та української телеаудиторії, спостерігали також глядачі каналів «НТВ–плюс Наш футбол» (Росія), Polsat Futbol (Польща), Boom Sport Two (Румунія) та Kuwait TV3 (Близький Схід і Північна Африка) — віднедавна наш чемпіонат став цікавим для багатьох любителів футболу в сусідніх і навіть далеких країнах.

Осічкою динамівців скористався «Шахтар», який не без проблем, але таки переграв земляків із «Металурга» і наздогнав киян у турнірній таблиці. «Гірники», щоправда, провели на один матч більше.

 

У кого Сіренко очей позичає

Азовський поєдинок чемпіона проти місцевого середняка з самого початку виявився невдалим для гостей: на поле падав мокрий сніг, і важке поле радше грало на руку господарям. Утім навіть за таких умов динамівці мали володіти ініціативою, що й робили впродовж матчу.

У складі киян уперше вийшов бразильський новачок Данило Сильва: правий захисник провів у грі всі 90 хвилин. У маріупольців, порівняно з невдалим матчем тижневої давнини, теж відбулися перестановки. Замість голкіпера Олега Остапенка місце у «старті» знову отримав досвідчений Всеволод Романенко. Крім того, тренер Ілля Близнюк не випустив кількох новачків, які невдало проявили себе попереднього тижня у Запоріжжі.

«Динамо» забило першим, але в тому епізоді на початку другого тайму арбітр Володимир Сіренко зафіксував положення поза грою. А ще через деякий час показав червону картку захисникові «іллічів» Артему Савіну, хоча здавалося, що в зіткненні захисника з нападником «синьо–білих» Романом Зозулею дії обох футболістів були однаково небезпечними.

«Червоні» ж не знітилися і відкрили рахунок, навіть граючи в меншості: після контратаки по лівому флангу і діагональної передачі Адріана Пуканича на лінію воротарського майданчика Шовковського пробив Ігор Тищенко — ніби по–хокейному ключку підставив.

А за дев’ять хвилин до закінчення гри і стався момент, який викликав стільки суперечок. Кияни щосили намагалися врятувати очко. Під час однієї з атак навіс із правого флангу знайшов у штрафному майданчику маріупольців Артема Мілевського, який, здавалося, перебував у відвертому офсайді. Та рефері мав свою думку стосовно цього, і Зозуля з передачі капітана забив свій перший м’яч у нинішньому чемпіонаті.

Навіть за такої ситуації «іллічівці» раділи нічиїй, немов перемозі: навряд чи вони очікували до початку гри на такий розвиток подій і результат. А у справі збереження прописки у прем’єр–лізі одне очко, відвойоване в лідера, є чудовим подарунком.

«Мати велику перевагу на полі — не обов’язково значить якісно її реалізувати», — Валерій Газзаєв після гри нарікав на надмірну поспішність своїх підопічних та невисоку якість футболу у їх виконанні. А ще таки відзначив газон, який, на думку російського фахівця, навіть за складних погодних умов був у непоганому стані.

Карпатський сніговий похід

А ось в іншому поєдинку суботи, що відбувся в Луганську, про добрий майданчик годі було і мріяти: «Зоря» й «Карпати» грали по кісточки у пухкому снігу, та ще й жовтим, а не помаранчевим, м’ячем.

Гості, які здолали в попередньому турі «Металіст», знову мріють про потівку в єврокубки, тому втрачати очки не збиралися. І вже під кінець першого тайму галичани повели у рахунку: колишній «карпатівець» Володимир Єзерський, який тепер «капітанствує» в «Зорі», зіграв рукою, лежачи у власному штрафному майданчику. І львів’янин Ігор Ощипко другий тур поспіль вдало реалізував пенальті. До речі, ворота «Зорі» захищав Богдан Шуст, який теж свого часу грав за «зелено–білих».

У другому таймі шостий гол у чемпіонаті Артема Федецького закріпив перевагу «Карпат». Таким чином вони здобули лише другу перемогу в Луганську за всі роки виступів у елітному українському дивізіоні. А ось луганчани перервали свою триматчеву серію без поразок.

«Ми побоювалися кінцевого результату, адже багато наших гравців ще ніколи не змагалися за таких погодних умов», — уже з полегшенням згадав тренер гостей Олег Кононов несподіваний сніг. Його команда наздогнала в турнірній таблиці «Дніпро» та донецький «Металург». Від третього місця ці клуби відділяє тепер вісім очок.

Дніпровське затишшя

Уже чотири матчі поспіль не програє київський «Арсенал». Перший офіційний домашній матч другого кола «каноніри» — завдяки великодушності земляків із «Динамо» — провели на стадіоні ім. Лобановського.

У поєдинку проти дніпропетровського «Дніпра» кияни не вважалися фаворитами, тому нічия проти одного з «грандів» має бути приємним результатом для команди В’ячеслава Грозного. Тим більше що історія свідчить: у 16 матчах між цими командами у «вишці» «арсенальці» лише тричі перемагали «дніпрян» і ще шість разів добивалися нічиєї. Нове побачення відзначалося досить нудною, хоча й жорсткою боротьбою. Суперники не шкодували один одного, хоча у складах обох команд є гравці, які раніше грали в таборі візаві, а в «Арсеналі» взагалі погоду роблять орендовані дніпропетровці. Буквально перед самим матчем із Дніпропетровська в «Арсенал» переїхав молодий півзахисник Євген Шахов, син відомого в минулому футболіста «Дніпра», але він на поле ще не виходив.

Гості мали реабілітуватися після невдалої домашньої зустрічі проти «Зорі», в якій утратили важливі очки. Крім того, перемога стала б гарним подарунком для їхнього тренера Володимира Безсонова, який напередодні відсвяткував 52–річчя.

Та результат наставника засмутив: замість шести очок в останніх турах претенденти на єврозону мають лише два пункти. А перед наступним поєдинком проти «Оболоні» «дніпряни» втратили свого головного нападника Євгена Селезньова, який у Києві спочатку зрівняв рахунок ударом з 11–метрового, а потім «напрацював» на вилучення, отримавши другу червону картку за розмови з арбітром.

«Дивно, чому від серйозного, хорошого нападника збірної я не чув нічого, окрім лайки» — обурювався потім поведінкою Селеньова тренер господарів Грозний. У наступному турі його команді доведеться позмагатися на виїзді з «Карпатами».

Повернення нападника

Перший гол у нинішньому чемпіонаті Павла Ониська дозволив «Оболоні» обіграти вдома «Чорноморець». Колись основний нападник «пивоварів», Онисько майже не грав при Юрієві Максимові. Сергій Ковалець у неділю дозволив гравцеві провести на полі трохи більше 20 хвилин другого тайму, проте цього вистачило, аби Павло довів свою ефективність. Його гол став підтвердженням традиції, згідно з якою «Чорноморець» та «Оболонь» у поєдинках між собою забивають принаймні один м’яч. Зіграла також інша тенденція: «моряки» поки не перемагали «пивоварів» на їхньому полі.

«Напередодні Онисько в матчі за молодіжний склад зробив «дубль». Його вихід на заміну в другому таймі освіжив гру», — потішився за свого «джокера» Ковалець.

Натхнення Коельйо

Неабияк розігрався нападник «Металіста» Джексон Коельйо, який у трь­ох останніх поєдинках чемпіонату забив чотири м’ячі. У суботу точний удар бразильця приніс перемогу над «Закарпаттям», яке в Харкові досі не здобувало хоча б нічиєї.

Такі бомбардирські звершення вивели Жажу на перше місце в рейтингу бомбардирів чемпіонату. «Ремінь у спілкуванні з Джексоном не допомагає. Забігав — то і добре, що забігав», — розкрив після гри Мирон Маркевич секрети співпраці зі своїм головним форвардом.

 

ТАБЛО

Чемпіонат України. Прем’єр–ліга. 19–й тур

«Зоря» — «Карпати» — 0:2

Голи: Ощипко, 41 (пен.); Федецький, 52

9 000 глядачів

«Іллічівець» — «Динамо» — 1:1

Голи:Тищенко, 78 — Зозуля, 81

Вилучення: Савін, 65 («І»)

8 000 глядачів

«Металіст» — «Закарпаття» — 2:1

Голи: Девич, 20 (пен.); Коельйо, 68 — Алєксєєв, 80

22 000 глядачів

«Арсенал» — «Дніпро» — 1:1

Голи: Закарлюка, 52 — Селезньов, 80

Вилучення: Селезньов, 90+3 («Д»)

1 200 глядачів

«Металург» (Д) — «Шахтар» — 0:1

Гол: Гладкий, 45

Вилучення: Адріано, 84 («Ш»)

4 000 глядачів

«Кривбас» — «Таврія» — 0:1

Гол: Ковпак, 28

1 500 глядачів

«Ворскла» — «Металург» (З) — 1:1

Голи: Янузі, 22 — Кривцов, 80

3 000 глядачів

«Оболонь» — «Чорноморець» — 1:0

Гол: Онисько, 75

4 800 глядачів

Турнірна таблиця:

I В Н П М О

1. «Динамо» 18 14 4 0 40–10 46

2. «Шахтар» 19 14 4 1 42–14 46

3. «Металіст» 18 12 2 4 24–12 38

4. «Дніпро» 18 8 6 4 28–17 30

5. «Металург» (Д) 18 9 3 6 26–18 30

6. «Карпати» 18 8 6 4 29–22 30

7. «Таврія» 18 8 5 5 21–24 29

8. «Оболонь» 18 8 1 9 20–28 25

9. «Арсенал» 18 5 7 6 23–23 22

10. «Ворскла» 18 4 8 6 18–17 20

11. «Металург» (З) 19 5 5 9 21–30 19

12. «Іллічівець» 18 5 4 9 19–29 19

13. «Зоря» 18 4 4 10 14–30 16

14. «Чорноморець» 18 4 3 11 11–24 15

15. «Закарпаття» 18 3 1 14 12–31 10

16. «Кривбас» 18 2 1 15 15–34 7

Бомбардири: Коельйо («Металіст») — 11, Мілевський («Динамо»), Селезньов («Дніпро») — 10, Л. Адріано («Шахтар») — 9, Мхітарян («Металург» (Д)), Воробей («Арсенал»), Жадсон («Шахтар») — 7.