На висоті, але не тій

10.03.2010
На висоті, але не тій

Денис Юрченко став третім на « Зірках жердини».

Міжнародний турнір «Зірки жердини», який традиційно проводить у Донецьку уславлений стрибун, Герой України Сергій Бубка, давно вийшов за межі суто спортивного дійства. Це не лише змагання, а й шоу, адже атлети мають змогу стрибати під улюблений музичний супровід. ХХІ турнір «Цептер — Зірки жердини» зібрав під дахом Палацу спорту «Дружба» 22 провідних стрибунів із 12 країн світу. Для більшості із них старти минулих вихідних стали чудовою репетицією до чемпіонату світу в приміщеннях, що відбудеться за тиждень у Катарі.

 

Під музику Вівальді — до бронзи...

Чоловіки та жінки змагалися одночасно на паралельних доріжках, проте право першого стрибка все ж було віддано представникам сильної статі. Початкові скромні 5,42 і 5,52 м всі заявлені спортсмени взяли. 5,52 наш Денис Юрченко підкорив із першої спроби, а ось Максиму Мазурику висота підкорилася лише після третього розбігу.

Наступна висота — 5,62 м — принесла перші сенсації. Її не здолали гості зі США — олімпійський чемпіон Тімоті Макк та Дерек Майлз. Невдачу вони пояснили багатогодинним перельотом через океан.

Юрченко, який, до речі, вдесяте брав участь у турнірі, взяв висоту з другої спроби. Та на цьо­му українець зупинятися не збирався і покращив результат ще на 10 см. Цього дня Денис долав планку під «Грозу» Вівальді, і це виглядало не лише ефектно, а й ефективно.

Висота 5,72 м підкорилася також британцеві Стівену Льюїсу та поляку Пшемиславу Червінському, але стала недосяжною для його земляка Лукаша Михальського, росіян Олександра Грипича та Сергія Кучеряну. На жаль, довелося зачохлити жердину й Мазурику.

Чергові 5,82 м так і залишилися недосяжними для Льюїса, хоча з першого заходу підкорилися Червінському. Після двох невдалих стрибків на цій висоті Юрченко переніс останню спробу для штурму особистого рекорду в залах, який становив 5,85 м. Але підкорити 5,87 Денисові не допоміг ні Вівальді, ні шалена підтимка земляків. Донеччанин завершив свій виступ із третім результатом. «Я задоволений, — випромінював радість український стрибун. — Від самого себе не очікував такого пристойного результату, адже лише почав відновлювати форму після операції».

Британець Льюїс посів друге місце. А Червінський, уже в ролі переможця, штурмував національний рекорд Польщі — 5,91 м. Рекорд устояв, але спортсмен, який лише в останню мить потрапив на турнір, був безмежно радий. «У Донецьку я почуваюся як удома, а Палац спорту «Дружба» для мене є найщасливішим, адже саме тут зустрів дівчину своєї мрії і закохався з першого погляду. Тепер із Женею (вона киянка. — Авт.) мрію пов’язати свою долю», — розповів тріумфатор кореспондентові «УМ».

...Із Цоєм — до золота

Чоловіки «відстрибали» першими, залишивши на спортивному подіумі чарівних колег. Початкові висоти 4,20 і 4,35 для представниць прекрасної статі виявилися прохідними, а перших втрат «жіночий батальйон» зазнав, коли планку підняли на 4,50 м. На ній «дострибалися» швейцарка Ніколь Блюхнер та німкеня Крістіна Гаджив.

На третій позначці — 4,65 м — жердини довелося пакувати британці Кейт Деннісон, а також росіянкам Кір’яшовій, Голубчиковій і Полновій. Саме на цій висоті сталася НП: під час першої спроби в Челсі Джонсон зі США зламалася жердина, після чого спортсменка вирішила не виходити в сектор.

Лише коли планку підняли на 4,70 м, на арені з’явилася 27–разова рекордсменка світу Олена Ісінбаєва. Крім неї, із першої спроби гросмейстерська висота підкорилася лише бразилійці Фабіані Мюрер. Чешка Птачикова, німкеня Хінгст та відома полячка Моніка Пирек використати свій шанс не змогли.

Позначка 4,85 м також не стала перепоною для Ісінбаєвої, яка подолала її з першої спроби, а ось для Мюрер ця висота виявилася нездоланною. Латиноамериканка закінчила виступи на другому місці, а володаркою «бронзи» стала Пирек.

І ось переповнений зал — в очікуванні чергового світового рекорду. Ісінбаєва замовила висоту 5,01. Перша спроба не вдалася. У наступній Олена була близькою до мети: і розбіглася добре, і вистрибнула високо й технічно правильно, проте ледь торкнулася планки, і та приземлилася поруч зі спортсменкою.

Третю спробу світова рекордсменка виконувала під фонограму «Перемен требуют наши сердца» Віктора Цоя, за шаленої підтримки глядачів ПС «Дружба», які підбадьорювали переможницю стоячи. Залишити планку непохитною і на цей раз не вдалося, тому черговий рекорд почесної громадянки Донецька відкладено. До речі, тренуватися в Донецьк Олена приїхала мало не за два тижні до турніру. Ще б пак — нещодавно росіянка купила тут чотирикімнатну квартиру.

Уже на прес–конференції дворазова олімпійська чемпіонка зізналася, що мала проблеми з ахіловим сухожиллям. «Сьогодні головне для мене — не світовий рекорд, а перемога. Навіть добре, що не вийшло рекорду, бо напередодні чемпіонату світу пішла б у загул», — жартувала «Бубка в спідниці», вже семиразова й незмінна преможниця донецького турніру.