Удруге в ту ж річку?

03.03.2010

На владній верхівці Вінниччини Олександра Домбровського можна вважати абсолютним довгожителем. Усі вісім його попередників доби незалежності працювали порівняно недовго — від чотирьох місяців до двох із половиною років, і лише він у лютому розпочав відлік шостого року перебування на посаді. За цей період область за рейтингом економічної успішності перемістилася в першу п’ятірку регіонів України, почала низку інноваційних проектів, минулого року зібрала рекордний урожай зернових. У керівництві регіону зібралася консолідована команда, яка облишила політичні чвари і зосередилася на досягненні серйозних цілей.

Нинішня ситуація відзначається непевністю: невідомо, хто може очолити облдержадміністрацію завтра. Називають імена колишнього керівника облорганізації НДП і заступника голови ОДА Сергія Татусяка, який на цих виборах підтримував Януковича, і навіть нардепа із фракції комуністів Валерія Бевза. У кулуарних розмовах дедалі частіше звучить ім’я «варяга» з Донеччини — нардепа Владислава Лук’янова, відомого парламентського хулігана з фракції «регіонів».

За те, що в Домбровського невисокі шанси продовжити каденцію, свідчать і результати голосування на виборах (в області безальтернативно перемогла Юлія Тимошенко). Знаковим моментом можна вважати й те, що нікого з перших керівників Вінниччини не запросили на інавгурацію Президента Януковича.

Саме за таких обставин учора було скликано сесію обласної ради, на якій на перше місце винесли звіт голови облдержадміністрації про виконання делегованих повноважень. Депутати не лише абсолютною більшістю голосів схвалили звіт і визнали роботу Олександра Домбровського задовільною, а й несподівано — з голосу! — запропонували звернутися до Президента з проханням знову призначити Домбровського керівником виконавчої вертикалі в регіоні. Лише п’ятеро проголосували проти цієї пропозиції — депутати від Партії регіонів, яка має в облраді маленьку фракцію.

Коли Олександра Домбровського запитали, чи погодиться він очолити область, якщо надійде така пропозиція з адміністрації Президента, він відповів: це залежатиме від тих умов, на яких вона може надійти.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Про можливі зміни на «губернаторських» посадах зараз говорять у багатьох областях. Чи не «найпікантнішим» виглядає намір ротації на Черкащині, на яку націлився скандальний бізнесмен Михайло Бродський — колишній соратник Юлії Тимошенко, котрий на цих виборах був «технічним кандидатом» Віктора Януковича. Утім, цей намір, швидше за все, належить лише самому Бродському — з огляду на канали поширення такої версії.