Язик до Чорногорії доведе

03.03.2010
Язик до Чорногорії доведе

Язик Віктора Януковича у столиці Європи таки не втримався на припоні. (Фото Рейтер.)

...І все–таки не обійшовся перший закордонний візит новообраного Президента України без фірмового «янукізму». У Брюсселі Віктор Янукович припустився чергової обмовки, цього разу — з географічної царини. Під час запису інтерв’ю каналу «Євроньюз» Віктор Федорович переплутав Косово з Чорногорією, а Південну Осетію — з Північною.

На запитання, чи визнає Україна незалежність Південної Осетії й Абхазії, Янукович сказав (цитуємо дослівно): «Я висловився у свій час, що ми проти політики подвійних стандартів. Це на прикладі Сербії... Або, вірніше, визнання незалежності Чорногорії... Визнання незалежності Косово... Ще тоді було зрозуміло, що конфлікти на території заморожених конфліктів будуть тільки загострюватися. І наступний яскравий приклад був приклад Північної Осетії. Моя точка зору — ми повинні в черговий раз підкреслити, що міжнародні правила, які мають працювати для всіх, не повинні мати винятків».

На уточнююче запитання, то чи готовий Янукович визнати незалежність Південної Осетії й Абхазії, Президент, слід віддати йому належне, таки утримався од ствердної відповіді, яка була б люба Москві. «На сьогоднішній день це питання не стоїть на порядку денному. Ми мали прецедент, якого могли не мати, однак ми його допустили», — сказав головний «регіонал».

Загалом, якщо підсумовувати, то в Брюсселі Віктор Янукович намагався постати політиком хоч і не з добре підвішеним язиком, але прагматичним.

 

І цей — «не словом, а ділом»

«Я буду робити все для того, щоб євроінтеграція була не на словах, а на справах, — заявив він в інтерв’ю Українській службі Бі–Бі–Сі. — І в цьому є різниця між моєю політикою і політикою попередників, які багато чого говорили, але практично нічого не робили. За останні п’ять років життя людей погіршилося і впав рівень економіки. І люди це сприймали як процес євроінтеграції. Я хочу змінити ситуацію на краще».

Що ж до конкретно членства в ЄС, то, на переконання Януковича, «Україна повинна пройти великий шлях реформ, і тільки після цього ми побачимо той термін, коли це може статися». При цьому Янукович назвав «сигналом, який дає велику надію», минулотижневу резолюцію Європарламенту щодо права України претендувати на членство в Євросоюзі.

Другий візит — по газ до Москви

У тому ж інтерв’ю Бі–Бі–Сі Президент Янукович сказав, що під час свого другого закордонного візиту — до Москви 5 березня — обов’язково порушуватиме питання перегляду газових угод із Росією. «Що стосується ціни на газ, вона повинна бути справедливою для України, — каже новий глава держави. — А в цілому, безумовно, це питання можна і треба розглядати у великому комплексі питань, які стосуються постачання газу. Це й питання створення газотранспортного консорціуму, це й доступ України до газових родовищ російських і середньоазійських, це й участь України в будівництві нових газогонів, які, до речі, йдуть в обхід України. Ми бачимо, що Україна повинна бути повноцінним партнером в усіх газових питаннях».

Москва вже відреагувала на пробні кулі Януковича щодо потреби переглянути чинні газові домовленості з Києвом та рішення про газогони в обхід України. «Договір, підписаний у минулому році [з Тимошенко], абсолютно надійний, прозорий і нас цілком задовольняє», — сказав керівник «Газпрому» Олексій Міллер. І проекти «Північний» та «Південний потік», за його словами, змінені не будуть.

Можливо, саме для того, щоб поторгуватися на цих майданчиках із Кремлем, Янукович дає зрозуміти, що він не проти продажу частини української «труби». На запитання, до чого він більше схиляється — до газового консорціуму за участю інших країн чи до модернізації української ГТС на європейські гроші — Президент відповів, по суті, ствердно в сенсі консорціуму: «Головна мета, яку ми ставимо перед собою, — це надійне постачання газу через територію України в необхідних об’ємах. Україна може в найближчій перспективі прокачувати близько 200 млрд. куб. м газу в Європу. Сьогодні Україна не прокачує і 100 мільярдів. Ми отримаємо відповідь на це питання, якщо об’єднаємо зусилля постачальника газу — Росії, споживача — Євросоюзу і транзитера — України. І від цього всі три сторони виграють. А Україна повинна отримати стабільні поставки в тих об’ємах, про які я казав. Нас це цілком влаштує. Це і буде наш національний інтерес».

Показовим був і склад делегації Януковича в Брюсселі: Ганна Герман, глава МЗС Петро Порошенко, заступник голови неіснуючого секретаріату Президента з міжнародних питань Андрій Гончарук, а також «тіньові» міністри енергетики і транспорту Юрій Бойко та Володимир Козак, котрі вочевидь готуються очолити ці напрями у справжньому Кабміні.

 

ДО РЕЧІ

Янукович — Бандера — Європа

На зустрічі Віктора Януковича з президентом Європарламенту Єжи Бузеком спливла і тема присвоєння попереднім Президентом звання «Герой України» лідерові ОУН Степанові Бандері. Як відомо, позиція Польщі з цього питання — різко критична, і польська делегація «протягнула» відповідні рядки в резолюції Європарламенту.

«Воно (це питання) дуже зачепило українське суспільство, сусідів України, ми маємо листи з Польщі у зв’язку з цим рішенням Президента Ющенка. Це питання зараз розглядається як на політичному рівні, так і на рівні законодавства, у судових справах. І відповідь ми дуже скоро отримаємо», — сказав журналістам Янукович.

Нагадаємо, у майже рідному для Януковича Донецькому окружному адміністративному суді зараз триває розгляд позову адвоката Володимира Оленцевича, який домагається визнання недійсним указу Президента Ющенка про нагородження Бандери.

На захист акта Ющенка стають українські патріотичні організації. Зокрема, в останні дні обурення з приводу позиції Європарламенту щодо Бандери висловили Конгрес українських націоналістів та ВО «Свобода». Націоналістичні партії заявляють, що Брюссель не має права втручатися у внутрішні справи України.