Чого не було — того й не стало

03.03.2010

Як і очікувалося, коаліція БЮТ, Блоку Литвина та «Нашої України — Народної самооборони» розпалася в другий день весни, погідний і блакитний. Вона ніколи не налічувала 226 депутатів і вважалася коаліцією суто формально. Після того як набув чинності новий Регламент ВР, а посаду Президента обійняв Віктор Янукович (важливими, безумовно, є обидва фактори), виникли нові політико–правові реалії. Десять днів тому Володимир Литвин закликав коаліцію зібрати документи, які б підтвердили існування більшості. Учора цей термін добіг кінця.

«Станом на сьогодні в апарат Верховної Ради не подані документи фракцій, що у грудні 2008 року сформували Коаліцію національного розвитку, стабільності та порядку, які б підтвердили існування в неї передбаченої Конституцією кількості голосів. Тому я оголошую про припинення діяльності коаліції», — оголосив Голова парламенту.

 

Слово — не горобець: вилетить — коаліції не стане

Литвин сповістив про розпад коаліції не відразу, а після погоджувальної ради. Поки віце–спікер Олександр Лавринович вів засідання, спікер, який «не хотів виглядати могильником», зібрав лідерів фракцій у своєму кабінеті. На раду прийшли представники всіх сил, крім БЮТу. Представники Блоку Литвина та «НУНС» Ігор Шаров і Микола Мартиненко підтвердили, що коаліції не існує.

Голова фракції БЮТ Іван Кириленко заявив на брифінгу, що Литвин учинив незаконно. «Свого часу Володимир Михайлович був обраний Головою Верховної Ради якраз при створенні коаліції, — Кириленко нагадав Литвину, кому той зобов’язаний своїм спікерством. — Вона створювалася за Конституцією й діючим тоді регламентом. Законодавство передбачало дві речі: що коаліцію створюють фракції, кількість депутатів цих фракцій має перевищувати 226 голосів. Закон не має зворотної сили».

Пан Кириленко підкреслив, що відповідальність за розпад коаліції лежить на Блоці Литвина та фракції «НУНС»: «Ми вважаємо заяви Мартиненка і Шарова виходом із коаліції».

На черзі — Тимошенко

Друзки розбитої коаліції вже сьогодні можуть зрикошетити по урядові. У парламенті очікується розгляд резолюції недовіри Кабінету Міністрів. Фіаско коаліції збільшує шанси на повалення уряду Юлії Тимошенко.

«Оголошення про припинення діяльності коаліції — своєрідне залякування тих, хто вагається, — зазначив у коментарі «УМ» народний депутат від БЮТ Сергій Соболєв. — Лічильник увімкнено. Депутатам пропонують подумати: або відправляти уряд у відставку, або замислитися про розпуск парламенту. Під час голосування ми дізнаємось, кого справді залякали, а когось, певне, і купили».

«Регіонали» стверджують, що голосів для відставки Тимошенко вистачить. Окрім ПР, за недовіру готові проголосувати фракції Блоку Литвина та Компартії. Щоправда, депутати цих сил учора всіляко уникали відповіді на питання про голосування за недовіру уряду. «Як проголосують комуністи? Комуністи проголосують правильно», — казав, для прикладу, в коментарі «УМ» Петро Цибенко.

Напередодні розгляду резолюції Юлія Тимошенко зібрала прес–конференцію. Вона заявила, що коаліція зруйнована «незаконно». «Є сфальшовані вибори Президента, сфальшований розпуск коаліції, думаю, найближчими днями ми побачимо по–фальшивому створену коаліцію», — каже лідерка БЮТ. Вона додала: «Справжньою залишиться об’єднана демократична команда, і справжнім залишиться моє лідерство в цій демократичній команді». Схоже, Тимошенко вже змирилася, що їй доведеться працювати в опозиції.

Навіщо вертати блудних синів

Сценарії творення нової коаліції, яка не дозволить розпустити Верховну Раду, вельми оригінальні. Як і опір цим сценаріям.

Так, учора у фракції БЮТ було поновлено трьох депутатів — Геннадія Задирка та Володимира Каплієнка, які розійшлися з БЮТ після конфлікту між Тимошенко та міністром транспорту Йосипом Вінським, а також Григорія Омельченка, котрий на виборах–2010 працював проти лідерки БЮТ, а в останні дні президентства Ющенка отримав звання Героя України. Фракція БЮТ повернула своїх опозиціонерів, аби вони не виступили окремою силою для творення нової коаліції. «Нам стало відомо, що Партія регіонів підготувала проект змін до регламенту, які дозволять легітимізувати так звану групу позафракційних. Ця група наділялася б правом бути суб’єктом для створення коаліції. Ми не хочемо давати їм таку можливість», — зазначив у коментарі «УМ» Сергій Соболєв.

Лідер «Народної самооборони» Юрій Луценко, який приїхав у парламент на засідання своєї групи, повідомив журналістам, що план «регіоналів» полягає в тому, аби залучити до числа позафракційних «Єдиний центр». У такий спосіб Партія регіонів спромоглася б створити коаліцію з Блоком Литвина, фракцією Компартії та групою позафракційних. «Не питайте мене про те, як це можна оформити юридично, але достеменно відомо, що такі плани існують», — поділився з журналістами Луценко.

Наша «Наша...» балувана

Авжеж, Партія регіонів залюбки хотіла б уникнути головного болю з формуванням більшості у фракції «НУНС». Там наразі не набирається 37 голосів під жодну з конфігурацій коаліції, під жодного з кандидатів у прем’єри. Саме тому народжуються сценарії, що передбачають усунення «НУНС» від переговорного процесу.

Учора на свої зустрічі збиралося відразу кілька депутатських груп із лав «НУНС». Група «народна самооборона» вирішила стояти в опозиції до влади Януковича. Юрій Луценко розповів, що на такій платформі лишаються 13 депутатів «НаСа». Двоє (Давид Жванія, Сергій Василенко) тяжіють до «синього» табору, один (Віктор Шемчук) «вагається, але він не з нами», а думка Олександра Омельченка наразі не відома: екс–мер Києва переніс складну операцію, і з політичними питаннями соратники до нього не пхаються.

Група партії «Наша Україна» збиралася під орудою екс–глави секретаріату Президента Віри Ульянченко. Там ішлося і про голосування за відставку Тимошенко. Один із членів партії, який зібрався висловити недовіру главі Кабміну, сказав кореспондентові «УМ», що «бажаючих відставити уряд буде багато, але не всі з них потім увійдуть у коаліцію з «Регіонами». Поза тим, партієць висловив готовність виконати рішення, яке ухвалить партія.

До речі, голова «Нашої України» Віктор Ющенко наразі не втручається в парламентські справи. Він перебуває на відпочинку в Карпатах і далі діятиме з огляду на те, чим завершиться ця серія політичних розборок.