Той, хто відкрив Х–промені

27.02.2010
Той, хто відкрив Х–промені

Відкриті Іваном Пулюєм Х–промені несправедливо назвали рентгенівськими. (Фото з архіву ТНТУ.)

Тернопільський національний технічний університет свого часу цілком умотивовано був названий іменем видатного вченого у галузі фізики і електротехніки та громадського діяча Івана Пулюя. 165 років тому він народився у невеликому містечку Гримайлів теперішнього Гусятинського району Тернопільщини. Вищу освіти здобував у Відні (тоді регіон належав до Австро–Угорської імперії), куди син простого селянина добирався пішки. У Європі він так і залишився жити і працювати, але душею цей талановитий чоловік завжди був зі своїм народом.

Передусім Пулюй відомий світові як першовідкривач Х–променів, які потім назвали рентгенівськими за ім’ям його учня, котрий по суті присвоїв винахід учителя. Ще — як винахідник конструкції телефонних станцій та апаратів, шахтарських ламп, інших важливих для людства речей, а також автора кількох десятків цінних наукових праць. Однак, крім цього, Іван Пулюй був ще й талановитим публіцистом та перекладачем. Так, саме він спільно з Пантелеймоном Кулішем, вперше переклав Біблію зі староєврейської мови на українську. Чимало зробив він і для захисту прав та свобод українського народу, розвитку культури та просвіти в рідній країні. Зокрема, будучи ректором Празького політехнічного інституту, створив фонд допомоги бiдним українським студентам, що навчалися за кордоном, а під час Першої світової війни разом з Іваном Горбачевським очолив комітет допомоги українським біженцям із Галичини. Був також почесним членом товариства «Січ» у Відні.

Усі основні віхи діяльності Івана Пулюя відображено в експонатах музею, що його відкрили у Тернопільському національному технічному університеті з нагоди 165–річчя славетного земляка. Упродовж десятиліть його ім’я було несправедливо забуте в Україні. Перші експозиційні стенди нового музею підготували викладачі та студенти ще наприкінці минулого року якраз перед тим, як до Тернополя мав приїхати для присвоєння вишу статусу національного тодішній Президент України Віктор Ющенко. Віднедавна це уже повноцінний музей. І хоч раритетів тут поки що небагато, але цікавих матеріалів достатньо. Це листи, світлини, копії документів та найважливіших наукових праць. Безперечно, що є серед експонатів і славнозвісна «трубка Пулюя», яку він сконструював власноруч і за допомогою якої навчився просвічувати предмети на добрих ...надцять років раніше за лауреата Нобелівської премії Вільгельма Рентгена.

Під час урочин із нагоди відкриття музею Івана Пулюя в Тернополі представники Нацбанку України презентували пам’ятну срібну монету на честь ученого із серії «Видатні особистості України». На одній з її сторін викарбувано і досі дуже актуальний вислів цього видатного діяча: «Нема більшого гонору для інтелігентного чоловіка, як берегти свою національну честь та без нагороди вірно працювати для добра свого народу, щоб забезпечити йому кращу долю».