До Віктора — один Леонід

24.02.2010

Сьогодні — останній день президентської каденції Віктора Ющенка. Завтра, склавши присягу глави держави, на посаду заступить Віктор Янукович.

Голова Партії регіонів почне урочистості у КиєвоПечерській лаврі. О 9й ранку там відбудеться молебень за участю патріарха Московського і всієї Русі Кирила.

Урочисте засідання Верховної Ради почнеться о 10.00. Янукович зачитає текст присяги, а також звернеться до народу з інавгураційною промовою. На церемонію прийдуть високі гості, тож у парламенті посилять заходи безпеки. Для того щоб пройти всередину, журналістам знадобиться додаткова акредитація у пресслужбі — звичайні парламентські картки для працівників мас­медіа цього дня не діятимуть. Усередину пускатимуть лише до 9.15 і... не випускатимуть. Журналістів проведуть до кулуарів третього поверху (там працюватимуть телеекрани, бо потрапити на балкон пощастить не всім) і «звільнять» лише тоді, коли Віктор Янукович покине парламент уже в статусі Президента.

Після парламентської частини — орієнтовно о 10.45 — Янукович поїде на Банкову. Тут людині, яка через судимості не служила в армії, віддадуть військові почесті. Після рапорту начальника Генерального штабу Івана Свиди воїни Почесної варти пройдуть перед новим Головнокомандувачем урочистим маршем.

Після цього публічні заходи закінчаться. До обіду Віктор Янукович перебуватиме на Банковій і, за поперед­ньою інформацією, проведе зустрічі з високими гостями. О 14.00 в Українському домі відбудеться урочистий прийом від імені нового Президента для керівників іноземних делегацій. Ця подія транслюватиметься для журналістів у готелі «Інтерконтиненталь», який «регіонали» обирали під публічний штаб під час двох турів виборів.

Зважаючи на прибуття офіційних делегацій, у Києві вже сьогодні можна чекати транспортних незручностей. Управління ДАІ столиці попередило, що з 15.00 буде обмежено рух транспорту проспектом Бажана (ця «авеню» веде з аеропорту «Бориспіль»). Інспекція просить киян із розумінням поставитися до обмежень у русі. Водіям рекомендують уникати поїздок через центр міста у найближчі два дні.

Перелік президентів інших держав, які приїдуть на інавгурацію, наразі точно не відомий. Учора з’явилися підозри, що в Україну не приїде й російський президент Дмитро Медведєв. Радник­посланник Посольства Росії в Україні Всеволод Лоскутов заявив на брифінгу, що в церемонії візьмуть участь голова Держдуми Росії Борис Гризлов і глава адміністрації президента РФ Сергій Наришкін. Відповідаючи на питання, якою буде програма перебування Медведєва, Лоскутов спитав: «Звідки у вас така інформація?»

Зате точно відомо, що Віктор Янукович побачить на інавгурації не всіх своїх попередників. Як уже писала «УМ», Віктор Ющенко не збирається брати участь у церемонії. А вчора щось подібне заявив і Леонід Кравчук — довірена особа Юлії Тимошенко на виборах. «Якщо запросять — я подумаю, коли мені скажуть, що мені там робити. Я вже був у Ющенка. Посидів і пішов. Ні «здравствуйте», ні «до свіданья». Якщо піти просто для лицедійства, то я туди не піду», — заявив перший Президент в інтерв’ю «5му каналу».

Зате на присягу, най­імовірніше, прийде Леонід Кучма. Нагадаємо, на інавгурації Ющенка були і Кравчук, і Кучма. Хоча градус боротьби між старою владою та новою командою тоді був значно вищим.

Що ж до планів Януковича, то в його таборі наразі точиться гаряча дискусія про те, куди новий Президент має здійснити свій перший візит: у Москву чи у Брюссель. Натомість із внутрішніми поїздками вже все ясно: після інавгурації Віктор Федорович планує поїхати на батьківщину, в Донецьк. Там голова Партії регіонів хоче переглянути матч Кубка Європи між «Шахтарем» та англійським «Фулхемом».

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Глава секретаріату Президента Ющенка Віра Ульянченко подала у відставку. Також заяви про звільнення написали інші високі посадовці Банкової — голова Державного управління справами Ігор Тарасюк, заступники голови СП Олександр Шлапак, Ігор Попов, Валентина Руденко, Іван Перехода, поінформувала прессекретар Президента Ірина Ванникова. За її інформацією, такі ж заяви подали і заступник секретаря РНБО Володимир Огризко та голова Національного інституту стратегічних досліджень Юрій Рубан.