Лавра — осередок україно­фобства

13.02.2010

Ще на початку осені минулого року на Тернопільщині почала роботу спеціальна комісія обласної ради щодо перевірки законності передачі храмового комплексу славнозвісній Свято–Успенській Почаївській лаврі УПЦ Московського патріархату, а також дотримання земельного і міграційного законодавства на її території. Про результати роботи цієї комісії поінформував позавчора депутатів заступник голови облради Олег Боберський. У висновку ж він зазначив, що «... нині Почаївська лавра стала в області п’ятою колоною Російської імперії. Звідти розповсюджується українофобська література, там вкрай вороже ставляться до інших конфесій». Він також повідомив, що на території Почаївської лаври правоохоронні органи часто виявляють іноземних громадян, які перебувають там із порушенням міграційного законодавства. Під час обговорення цієї інформації депутати висловили й підозри щодо можливості перебування на території Лаври представників російських спецслужб. Але поки що членам комісії не вдалося ні підтвердити, ні спростувати ці дані.

Сесія вирішила звернутись до Прем’єр–міністра України з вимогою скасувати розпорядження Кабінету Міністрів «Про виключення зі складу Кременецько–Почаївського архітектурного заповідника споруд Почаївської Свято–Успенської лаври». А комісія з питань «розслідування лаврських діянь» продовжить свою роботу. Тим часом «УМ» удалося почути думку представників самої Православної церкви Московського патріархату. «Я не бачу жодних загроз для монастиря, ми ж не повертаємось до безбожної радянської влади, — прокоментував ситуацію «УМ» голова синодального інформаційно–просвітницького відділу УПЦ МП отець Георгій Коваленко. — Таким чином певні політичні сили намагаються привернути до себе увагу, заробити політичні дивіденди».

Нагадаємо читачам, що комплекс споруд Почаївської Свято–Успенської лаври ХVІІІ—XIX століття  на підставі рішення виконавчого комітету Тернопільської обласної ради від 29 листопада 1990 року знаходився  на балансі головного управління архітектури і містобудування облвиконкому. 3 жовтня 2001–го це управління, відповідно до рішення Кабінету Міністрів України, погодило передачу даного архітектурного комплексу Кременецько–Почаївському державному історико–архітектурному заповіднику. Однак у 2003 році Лавру було вирішено виключити зі складу заповідника і передати у власність чоловічого монастиря УПЦ МП. Депутати обласної ради тоді протестували проти дій уряду, але це не допомогло змінити ситуацію. Лавру таки було виключено із складу заповідника з усіма відповідними наслідками. Договір діє до 1 січня 2052 року й може бути продовжений за згодою сторін...