НОВИНИ ПЛЮС

13.02.2010

Результати виборів

Центрвиборчком отримав з окружних комісій 225 протоколів із «мокрими» печатками щодо результатів голосування в другому турі виборів Президента, повідомив учора журналістам заступник голови ЦВК Андрій Магера. Учора в обідню пору Центральна виборча комісія очікувала надходження восьми протоколів з уточненими результатами голосування з ТВК та протоколи від дільниць із закордонного округу. Затримки з документами з–за кордону пов’язані з тим, що з деяких дільниць представники МЗС можуть вилетіти літаком до Києва лише раз на тиждень.

Магера зазначив, що поки зарано говорити про терміни встановлення офіційних результатів виборів: «Це буде залежати від того, наприклад, чи ми у п’ятницю, чи в суботу отримаємо останній протокол. Я не можу зараз сказати, що в суботу ми отримаємо, а в понеділок буде засідання». Водночас заступник голови ЦВК висловив переконання: визнання недійсними результатів голосування на окремих дільницях не вплине на загальний результат виборів.

Відставка — у вівторок?

Питання відставки Юлії Тимошенко з посади Прем’єр–міністра і створення нової коаліції будуть проголосовані у Верховній Раді у вівторок. Принаймні — в один день, інформують джерела в Партії регіонів. «У нас усе для цього є: і 226 депутатів, і фракції (для створення нової коаліції), і бажання», — повідомив нардеп від ПР Василь Грицак газеті «Коммєрсант–Україна». За його словами, коаліційні переговори не завершено до кінця цього тижня лише у зв’язку із затягуванням оголошення результатів виборів.

Оскарження результатів

У БЮТ не виключають судових рішень уже після оголошення ЦВК офіційних результатів виборів. Про це заявив юрист–БЮТівець Сергій Власенко в інтерв’ю агентству «Інтерфакс–Україна». Він зазначив, що в БЮТ розуміють, що, зокрема, в судах Донецької та Луганської областей — слабкі перспективи судових рішень, однак «навіть відмова — це теж результат, який можна буде презентувати в ЦВК».

Позиція «НУНС»

Фракція «Наша Україна — Народна самооборона» в парламенті вперше за тривалий час наблизилася до вироблення консолідованої позиції. Але засідань «НУНСівців» відбулося два. Одне — за участю членів груп «За Україну!» та УНП, друге — переважної частини решти, на яке прийшли рекордні 35 депутатів. Прикметно, що за консолідацію фракції виступає Арсеній Яценюк — на знак згоди він передав свою картку для голосування керівникові «НУНС» Миколі Мартиненку.

Позиція Тігіпка

Сергій Тігіпко погодиться стати Прем’єр–міністром, якщо Президент Янукович запропонує йому цю посаду. Про це Тігіпко сказав в інтерв’ю газеті «Сєгодня». «Жодних особливих умов з мого боку не буде — тільки дати можливість проводити реформи, — сказав «бронзовий призер». — Буде така пропозиція чи ні — подивимося. Тут усе залежить від Віктора Януковича.

Водночас, якщо не вдасться отримати високу посаду, тігіпко готовий працювати в опозиції до влади. А, за даними «УМ», лідер Партії регіонів категорично проти Тігіпка–Прем’єра.