«Шановний обраний...»

13.02.2010
«Шановний обраний...»

Віктор Янукович. (Фото Рейтер.)

Віктор Янукович іще не став Президентом України де–юре, а його вже визнають таким де–факто. Причому не соратники й однодумці, які зараз переймаються переважно тим, що ділять портфелі у ще не легітимізованій владі, а лідери світових держав і організацій. І йдеться вже навіть не про Росію та СНД — «беріть вище»...

«Від імені НАТО я тепло вітаю Януковича з його обранням Президентом України. Вибори були вільними, чесними і демократичними, зразковими для всього регіону», — таке повідомлення надійшло на адресу лідера Партії регіонів від генерального секретаря Північноатлантичного Альянсу Фога Расмуссена. Керівник структури, якою виборці «регіоналів» з їхньої подачі лякають дітей, запевняє «нового Президента» в тому, що «НАТО віддане поглибленню нашого стратегічного партнерства з Україною», і висловлює «особисте сподівання» на «тісні контакти з Президентом Януковичем».

«Високу оцінку рівню розвитку демократії в Україні, що було підтверджено під час проведення президентських виборів» у телефонній розмові з переможцем другого туру виборів, дав і президент США Барак Обама. Якого, до речі, в Америці часто критикують за те, що не приділяє Україні та Грузії належної уваги, натомість аж занадто прагнучи «перезавантажити» відносини з Росією. Як повідомляє прес–служба Партії регіонів, у відповідь Янукович подякував за привітання і «наголосив, що партнерські відносини між США і Україною будуть динамічно розвиватися на засадах довіри і взаємоповаги».

Привітав «шановного обраного Президента» і голова Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу. Похваливши проведені «відповідно до міжнародних стандартів» українські вибори, Баррозу зауважив, що Україні «терміново потрібні рішучі дії, щоб енергійно взятися за економічні та політичні реформи». За словами президента ЄК, Європа в цьому нам допоможе, в тому числі й «поглиблюючи процес інтеграції між Євросоюзом та Україною, завершивши переговори щодо угоди про асоціацію якомога швидше».

Привітали Януковича і президенти Європейського Союзу — Герман Ван Ромпей та Франції — Ніколя Саркозі, прем’єр–міністр Великої Британії Гордон Браун, а також, одними з перших, президент Росії Дмитро Медведєв і Патріарх Російської православної церкви Кирил.

Є думка, що європейські лідери дещо поспішили, гратулювавши Януковича іще до офіційного затвердження його перемоги Центральною виборчою комісією. Надто вже це нагадує сумнозвісне привітання–2004, з яким так невчасно «поперед батька в пекло» вліз тодішній російський президент Володимир Путін. З іншого боку, той «тріумф» Януковича разюче відрізнявся від нинішнього принаймні в одному: у 2004–му всі «нормальні» міжнародні спостерігачі заявляли про кричущі фальсифікації, а цього разу одностайно стверджують, що системних порушень не було.

А ще ці натовсько–європейсько–грузинські привітання є не надто приємним сигналом для Юлії Тимошенко. Бо фактично прямим текстом вказують «срібній фіналістці» президентських перегонів на те, що Захід не підтримує її у намірі опротестувати результати виборів і натякає: час визнати їх легітимність і працювати з новим Президентом...