БЮТ прохання не турбувати

11.02.2010

Учора сесійний зал Верховної Ради був спокійним і продуктивним — депутати тиснули кнопки за «неполітичні» закони. А в кулуарах — коментували журналістам не так проголосоване, як закулісні домовляння щодо нових коаліцій.

Партія регіонів проводить переговори про створення коаліції з усіма фракціями парламенту, окрім БЮТ. Про це розповів «регіонал» Олександр Єфремов. Він підтвердив: серед кандидатур на посаду нового глави уряду є «припущення» не лише про представників його політичного табору, а й «НУНС» — як–то Юрія Єханурова.

Напередодні сайт «Українська правда» оприлюднив дані своїх джерел, згідно з якими на засіданні фракції «Наша Україна — Народна самооборона» у вівторок обговорювали персону Арсенія Яценюка як можливого висуванця у прем’єри. Однак згодом керівник «НУНС» Микола Мартиненко відхрестився від цього. А лідер групи «За Україну!» В’ячеслав Кириленко вкотре заявив, що про входження його групи в коаліцію з Партією регіонів «не може бути й мови».

Водночас заступник голови ПР Ганна Герман відгукується про перебіг «торгів» оптимістично й припускає, що новий уряд може бути сформований уже наступного парламентського тижня — після розвалу чинної коаліції та створення нової.

Інший нардеп–«регіонал» Борис Колесников в ефірі «Шустер live» напередодні заявив, що попередніх домовленостей із стороною Віктора Ющенка про союз із ПР «навіть теоретично не могло бути».

 

ЗАКОНОТВОРЧІСТЬ

Учора парламент ще раз ухвалив багатостраждальний Закон «Про регламент Верховної Ради», на який уже не раз накладав вето Президент. «За» регламент, що нібито діє з 19 вересня 2008 року, але вважається нелегітимним, проголосували 368 депутатів. Це майже всі фракції, крім «НУНС» (тут тільки сім позитивних голосів).

Але найрезонанснішою «під куполом» була інша тема. Верховна Рада відмовилася запроваджувати хімічну (фармакологічну) кастрацію педофілів (такі зміни до КК, нагадаємо, після відомого скандалу запропонував «регіонал» Володимир Сівкович). Натомість більшість депутатів (аж 312) підтримала в першому читанні законопроект щодо впровадження за зґвалтування малолітніх довічного позбавлення волі. Таку новацію в Кримінальний кодекс подали «НУНСівець» Микола Катеринчук та БЮТівець Сергій Терьохін. Щоб стати законодавчою нормою, цей акт ще має пройти друге читання.

Крім іншого, вчора ВР у першому читанні проголосувала за закон про можливість ширшого застосування амністії.