Нацбанк по-європейськи

11.02.2010

1,1 мільйона євро передбачає виділити на потреби Національного банку України проект ЄС Twinning UA «Посилення потенціалу Національного банку України шляхом наближення до стандартів Європейського Союзу щодо діяльності центральних банків». Реалізовуватимуть задум наші банкіри спільно з колегами з німецького Дойче Бундесбанку та Національного банку Польщі.

Тривалість проекту — 21 місяць, саме за цей період учасники планують здійснити 35 заходів, щоб наблизити діяльність НБУ до норм і стандартів діяльності відповідних центральних банків ЄС. «Ключовим моментом угоди між Україною і ЄС є збільшення ролі НБУ: запровадження європейських стандартів управління дозволить покращити роботу центрального банку», — відзначив перший заступник голови НБУ Анатолій Шаповалов.

Серед основних завдань — сприяння становленню європейських стандартів при діяльності НБУ, лібералізація руху капіталу, розширення процедур для нагляду за платіжними і розрахунковими системами — щоб забезпечити їхню стабільність та надійність і наближення законодавства України до норм і стандартів банківської діяльності ЄС.

Це не перший Twinningпроект ЄС в Україні: участь у подібних програмах країна розпочала ще з 2005 року. «На сьогодні вже завершуються п’ять проектів у сфері енергетики, цивільної авіації, технічного регулювання, фінансового контролю та антимонопольної політики. Очевидно, це ті сфери, які є найбільш важливими з точки зору економічного співробітництва між Україною та ЄС», — відзначив заступник начальника Головного управління державної служби України Андрій Вишневський.

Впровадження проекту для Нацбанку, на думку ініціаторів проекту, сприятиме інституційному становленню установи та подальшому розвитку банківської системи в цілому. «Тим більше що Польща, яка зараз також переживає складний період, має найбільший у Європі приріст ВВП — 1,3 відсотка. Це яскраве свідчення того, що нашим партнерам є чим поділитися з українськими колегами», — додав Андрій Вишневський.

За п’ять років створено умови для максимально ефективного, результативного використання інструменту Twinning: сформована внутрішня нормативноправова база, визначено пріоритетні сфери для розробки нових проектів, створено мережу контактних осіб у міністерствах. Так, у кожному органі влади в Україні є особа, яка відповідає за співробітництво у використанні інструменту Twinning. «На сьогодні ця мережа об’єднує близько 70 держслужбовців, на регулярній основі проводяться тренінги, семінари, навчання. Тож можна навіть говорити про Twinningкомюніті в Україні — групу людей, яких можна сміливо називати «агентами змін», — наголосив заступник начальника Головдержслужби.

Проте найбільше питання — чи зможе Україна далі самостійно утримувати і розвивати досягнуті результати. «Тобто проект — це лише привід, це лише шанс встановити контакти зі своїми колегами у країнах­членах ЄС, освоїти нові практики, досягти якихось проміжних результатів. Але це, безумовно, не є самоціллю. Найбільш важливо — що відбуватиметься після завершення проекту, як далі його досягнення будуть використовуватись», — підсумував Андрій Вишневський.