Гастарбайтерів викликали?

11.02.2010
Гастарбайтерів викликали?

Європа пильно стежить за газотранспортними проблемами України. (Фото Рейтер.)

Не встигла ЦВК оприлюднити прізвище переможця президенстьких перегонів, як із Москви надійшло для нього досить оригінальне вітання. Російський газовий монополіст — державна компанія «Газпром» — заявив: вони готові профінансувати модернізацію української газотранспортної системи. Якщо, звичайно, офіційний Київ звернеться з такою пропозицією. А майбутній український Президент уже натякнув, що був би навіть дуже не проти подібної співпраці.

Найцікавіше, що раніше подібну «стовідсоткову домовленість» анонсувала інша претендентка на посаду глави держави, яка, втім, програла вибори. І Кремль також погодився, що він не проти дати грошей. Вчора ж заступник голови правління «Газпрому» Олександр Медведєв наголосив, що у такій діяльності його компанія навіть зацікавлена. Але при цьому додав фразу, яка повністю заперечує все сказане раніше: мовляв, модернізуючи українську «трубу», Росія не відмовлятиметься від побудови двох нових газогонів, що обходитимуть нашу територію. Йдеться про так звані «Північний» та «Південний» потоки, споруджувати які «Газпром» уже почав.

Тобто, за твердженнями аналітиків, три такі потужні газогони Росії просто не потрібні: Європа не споживає такої величезної кількості газу. А спорудження двох «потоків» — це рішення, яке має на меті взагалі обійтися без послуг України як транзитної держави. Утім існує ще одна проблема — фінансова. «Дуже мало хто задумується: а чи має Росія кошти на побудову такої кількості дорогих інженерних об’єктів? — зауважив «УМ» голова правління альянсу «Нова енергія України» Валерій Боровик. — Не варто забувати, наприклад, що капіталізація «Газпрому» торік зменшилася на 60%. Як стверджується, нині ця компанія не має коштів навіть для розвитку власних родовищ».

Популістський і політичний тон заяви підтверджує і такий факт: для модернізації української ГТС, яка би могла розв’язати головні транспортні проблеми «Газпрому», треба у два­три рази менше коштів, ніж для побудови нових газогонів. Не кажучи вже, що в цьому випадку Москві не треба було би вирішувати важкі проблеми з виділенням землі, протестами громадськості багатьох країн тощо. «Насправді ж модернізувати нашу ГТС росіяни навіть не планували, просто офіційна Москва намагається тримати руку на пульсі країн, які вона вважає псевдовасальними: Білорусі, держав Середньої Азії, — каже Валерій Боровик. — Натомість реальні партнери, які можуть допомогти нам модернізувати «трубу», є на Заході. Домовитися з ними зовсім не важко. Для цього треба лише виконати умови вже підписаного меморандуму, серед яких — створити нову струкутуру для управління ГТС, вивівши її з «Нафтогазу». Якщо ми це зробимо, повірте: інвестори з грішми шикуватимуться у чергу».

 

А ТИМ ЧАСОМ...
Тільки не при всіх!

Кабінет Міністрів нарешті оприлюднив свою позицію щодо судового позову проти нього, ініційованого фірмою «Централгаз» за «експропріацію» 11 млрд. кубометрів природного газу, про що наша газета вже писала. Позиція уряду полягає в тому, що наші чиновники не мали жодних юридичних стосунків із «Централгазом», а тільки з компанією «РосУкрЕнерго», акціонером якої є названа структура. Заперечень по суті позову — чому і на якій підставі газ поміняв свого власника — так і не прозвучало. Натомість чиновники написали, що впевнені у своїй правоті і натякнули позивачам, що виступають проти того, аби переводити з’ясування стосунків у публічну площину.