На добраніч, дітки!

09.02.2010

Ініціатива, з якою до керівництва міста звернулися міліціонери, покликана знизити рівень злочинності серед неповнолітніх. Досить сказати, що торік міські підлітки скоїли майже півтори сотні кримінальних правопорушень, половина з яких кваліфікуються як важкі (крадіжки майна, грошей, транспортних засобів, пограбування і навіть розбійні напади). Тридцять правопорушень узагалі скоєні дітьми у віці 14—15 років. Оскільки ці «подвиги» припадають переважно на нічну пору, міліція запропонувала обмежити перебування підлітків на вулицях міста до 22.00 — пізніше вони мають право виходити надвір тільки з батьками.

Питання викликало серйозне обговорення у кабінетах мерії, керівники якої поцікавились і думкою правозахисників. Врешті міськвиконком ухвалив рішення: влада таки заборонила перебування неповнолітніх у нічних та інтерактивних клубах, закладах дозвілля та громадського харчування без супроводу батьків після 22.00. Відтак уже з лютого правоохоронці активізують свою роботу з контролю за відвідуванням неповнолітніми розважальних закладів у заборонений час. Порушників забиратимуть у відділення міліції і повідомлятимуть про затримання батьків, яких чекають адміністративні штрафи за неналежне виконання батьківських обов’язків.

Адміністративні протоколи складатимуть і на тих керівників розважальних закладів, де виявлять неповнолітніх. Якщо в одному закладі таке порушення зафіксують тричі, влада розглядатиме питання про його закриття. А тому, за словами заступника міського голови Анатолія Ворони (до слова, в минулому — начальника міської міліції. — Авт.), учні шкіл, студенти училищ та технікумів, виходячи ввечері з дому, повинні мати при собі документ, який посвідчує особу, тобто учнівські та студентські квитки. У разі відсутності таких юнаків і дівчат забиратимуть у райвідділи міліції для встановлення особи.

Перед тим як нововведення почнуть практикувати, у міських навчальних закладах проведуть роз’яснювальну роботу. Відповідну інформацію донесуть і до батьків та персоналу розважальних закладів.