Кандидати сіли на «трубу»

02.02.2010

Прем’єр–міністр Юлія Тимошенко заявила, що не допустить будь–яких змін власності української газотранспортної системи, зокрема створення консорціумів у газовій царині. «Тут компромісів я шукати не буду. Газотранспортна система — стратегічна державна власність України, і ніякі махінації, консорціуми, спільні підприємства, будь–які передачі в оренду я ніколи не дозволю зробити», — сказала Тимошенко в ефірі програми «Велика політика» на телеканалі «Інтер».

За словами Тимошенко, ГТС — «це наш ключ до енергетичної незалежності держави», «це вплив України на енергетичну політику Європейського Союзу, країн СНД». Юлія Володимирівна також визнала: в цьому її погляди на «трубу» відрізняються від позиції Сергія Тігіпка — «бронзового призера» виборів, якому Тимошенко вже запропонувала пост Прем’єр–міністра. Тігіпко за продаж принаймні 49% ГТС росіянам.

Інший кандидат — Віктор Янукович — нещодавно заявив, що виступає за створення консорціуму з реконструкції та експлуатації української газотранспортної системи. На думку Януковича, це має відбуватися у тісній співпраці з тією ж Росією.

Тим часом на Банковій зустріли заяви двох кандидатів зі скепсисом. «Останні заяви кандидатів підтверджують, що всі питання, пов`язані з газом і з ГТС, на жаль, є складовими виборчої кампанії», — заявив представник Президента з міжнародних питань енергетичної безпеки Богдан Соколовський. За його словами, висловлювання політиків «не вартують професійної уваги, оскільки вони далекі від реальності».

Представник Ющенка сказав, що ідея консорціуму вже своє віджила. «Для Росії це потяг, що вже давно відбув, — вважає Соколовський. — Росія вже одержала більше, ніж могла одержати в консорціумі: вона зараз управляє ГТС практично в повному обсязі». Що ж до заяв Тимошенко, то вони також пусті, «оскільки системою, згідно з контрактами, практично управляє «Газпром», відзначив пан Богдан.