Еліта без нас

29.01.2010
Еліта без нас

Уродженець Києва Віктор Хряпа — найкращий у Євролізі за підбираннями й передачами. (Фото з сайту Євроліги.)

Як це не прикро констатувати, але найкращі баскетбольні баталії у Старому світі відбуваються без українців — як серед клубів, так і на рівні збірних. І якщо виступ на чемпіонаті Європи залежить винятково від майстерності наших баскетболістів, то в клубній політиці не все так просто. Для того щоб потрапити в елітний турнір — Євролігу, треба мати високий авторитет, пристойний зал і надійну фінансову базу. На жаль, жоден із наших клубів похвалитися цими компонентами не може, тому й виступають вони в Єврокубку або, переважно, лише в третьому за рангом Кубку виклику.

В Євролігу ж команди беруть головним чином за попереднім контрактом, оскільки організатор турніру, Спілка європейських ліг (УЛЄБ), орієнтується на комерційну успішність свого проекту. Пробитися до числа 24 учасників регулярного сезону можна й через кваліфікацію, але ж за ці два місця точиться шалена конкуренція. І, знову ж таки, українців туди не запрошують.

Тим часом провідні клуби Старого світу, провівши по десять матчів, завершили перший груповий турнір. За його підсумками до другого раунду потрапили 16 команд — у змаганнях у два кола вони виявлять вісімку чвертьфіналістів.

Раунд топ–16 стартував у середу сенсацією в Афінах, де чинний володар трофею, «Панатинаїкос», несподівано поступився белградському «Партизану».

Натомість минулорічний фіналіст, ЦСКА, який перший сезон виступає під керівництвом Євгена Пашутіна, підтримав свій авторитет домашньою перемогою над клубом з іспанської Малаги. До речі, у складі москвичів виступає етнічний українець Віктор Хряпа. Не знайшовши щастя в НБА, 27–річний форвард чудово почувається в Євролізі, де відіграє перші скрипки.

 

ТАБЛО

Євроліга. Перший етап.

Підсумкове становище

Група А. «Барселона» (Іспанія) — 10 перемог/0 поразок, «Монтепаскі» (Італія) — 8/2, «Жальгіріс» (Литва), «Цибона» (Хорватія), «Асвел баскет» (Франція), «Фенербахче» (Туреччина) — 3/7.

Група В. «Олімпіакос» (Греція) — 8/2, «Унікаха» (Іспанія) — 7/3, «Партизан» (Сербія) — 5/5, «Ефес пілсен» (Туреччина), «Летувос рітас» (Литва) — 4/6, «Орлеан» (Франція) — 2/8.

Група С. ЦСКА (Росія) — 8/2, «Каха лаборал» (Іспанія) — 7/3, «Маккабі» (Т–А, Ізраїль) — 6/4, «Маруссі» (Греція), «Лоттоматіка» (Італія) — 4/6, «Олімпія» (Словенія) — 1/9.

Група D. «Реал» (Іспанія), «Панатинаїкос» (Греція) — 8/2, «Хімки» (Росія) — 6/4, «Проком» (Польща) — 4/6, «Мілан» (Італія) — 3/7, «Еве баскетс» (Німеччина) — 1/9.

Другий етап (топ–16). 1–й тур. Група Е. «Панатинаїкос» — «Партизан» — 59:64. «Барселона», «Маруссі».

Група F. «Реал» — «Ефес пілсен» — 77:70. «Монтепаскі», «Маккабі».

Група G. ЦСКА — «Унікаха» — 86:78. «Жальгіріс», «Проком».

Група Н. «Олімпіакос», «Каха лаборал», «Хімки», «Цибона».