Очікувана єдність

22.01.2010

Після того як Віктор Ющенко заявив про намір продовжити політичну діяльність після президентських виборів, постало питання, в якій іпостасі він продовжить свій політичний шлях. Зрозуміло, що на чолі «Нашої Укараїни». Попри це, Ющенко вже почав потроху переглядати можливу команду. Позавчора по обіді він провів зустріч із головами облдержадміністрацій — В. Ю. закликав соратників не посипати голову попелом і єднатися. Пропозиція глави держави — зустрітися після другого туру «для відповіді на те, якою може бути українська політика завтрашнього дня».

«Я хотів би, щоб ніхто з вас не сприймав вибори 2010 року через призму фатальності. Усе, що відбувається, послугує новим поштовхом для оцінки національної політики. Перший тур виборів я розглядаю як важливий крок до консолідації здорових сил, а виклики, які з’явилися, найкраще можуть об’єднати людей на Сході й на Заході», — цитує Ющенка прес–служба Президента.

Як писала «УМ», перед зустріччю з «губернаторами» Віктор Ющенко мав розмову з представниками інтелігенції, учасниками «Української народної ради» — Іваном Драчем, Миколою Жулинським, Дмитром Павличком, Євгеном Сверстюком, Миколою Поровським і Василем Овсієнком. Віктор Ющенко теж бачить їх учасниками своєї команди.

За даними «УМ», Віктору Ющенку запропонували очолити «Українську народну раду», наразі як громадську організацію. Головним натхненником цього варіанту є нинішній голова УНР Микола Поровський. У коментарі газеті «Коммєрсант» Поровський розповів, що на зустрічі обговорювалася майбутня структура патріотичного блоку, який, за планом, візьме участь у парламентських виборах. На пропозицію Поровського — голови Республіканської християнської партії, першим кроком має стати створення ради партій при УНР.

Щодо розмови між Ющенком та інтелігенцією, то Іван Драч у коментарі «УМ» заперечив, що на зустрічі йшлося про створення блоку. Він розповів, що Ющенко справді виглядав особою, яка планує продовжити політичну діяльність. «А що ж йому залишається? Він же не виїде в еміграцію, не засяде на пасіці. Він продовжить своє життя в політиці», — вважає Драч. Сам Іван Федорович, хоча й бере участь у політичному об’єднанні, зізнається: «У мене нема бажання йти на вибори до Верховної Ради».

Імовірніше, що центром для гуртування демократичних сил може стати партія «Наша Україна», котра вже не раз випробовувала себе в цій іпостасі. Сьогодні «НУ» збирається на засідання політради. На порядку денному — оцінка виборів. Член президії політради «Нашої України» Степан Барна зазначив у коментарі «УМ», що партія заявить про перехід в опозицію. «Жоден із двох кандидатів, які вийшли у другий тур, не відстоює ні європейських, ні національних цінностей. Тому ми плануємо ухвалити рішення про те, що не підтримуємо жодного кандидата», — каже Барна.

Можливо, на засіданні політради обговорюватимуть і партійну перспективу «НУ» та можливість єднання демократів. «Наша позиція така, що всі, хто вважає за необхідне консолідуватися, повинні об’єднатися довкола Віктора Ющенка як лідера національно–демократичного руху. Ми надішлемо відповідний текст до всіх партій демократичного спрямування», — каже Барна. «Нашоукраїнець» уточнює: офіційні переговори з приводу єднання ще не починались.

У партіях, яких розглядають потенційними учасниками націонал–демократичної коаліції, поки що утримуються від коментарів. «Хтось щось говорить, але ніяких контактів не було і жодного діалогу ще нема», — сказав «УМ» заступник голови Української народної партії Іван Заєць. За його словами, нинішні заяви про початок єднання — це лише збурення громадської думки.