За бортом

22.01.2010
За бортом

Волосожар і Морозов в Естонії знову тільки четверті. (Фото Рейтер.)

Дивовижну, але не надто втіш­ну стабільність демонструє останніми роками провідна українська спортивна пара. На трьох континентальних форумах поспіль кияни Тетяна Волосожар і Станіслав Морозов посідають четверте місце, до цього вони двічі ставали п’ятими. Начебто непогано, що нинішні підопічні німця Інго Штоєра входять до когорти найкращих дуетів Європи, але ж значно приємнішою, ніж багато місць навколо п’єдесталу, була б бодай єдина медаль.

На цьогорічному чемпіонаті Старого світу в Таллінні Волосожар і Морозов набрали четверту суму балів і в короткій, і в довільній програмі (187,83), помітно поступившись призерам. А дебютні для себе золоті нагороди вибороли представники Росії Юко Кавагуті й Олександр Смирнов (213,15). Минулорічні чемпіони світу та Європи, німці Олена Савченко й Робін Шолкови, програли японо–російській парі довільну програму й відтак стали другими (211,72). «Бронза» — у ще одного російського дуету Марії Мухортової й Максима Транкова (202,03).

З огляду на те, що на Олімпіаді у Ванкувері до цих пар приєднаються потужні канадці, американці й китайці, шанси представників України на медаль виглядають примарними.

Справжній фурор позавчора в «Саку Суурхол арені» створив російський фігурист Євген Плющенко, котрий повернувся у спорт після тривалої паузи. 27–річний олімпійський чемпіон Турина–2006 встановив світовий рекорд у короткій програмі після запровадження нової системи оцінювання — 91,30 бала — і захопив лідерство. Але в спину йому дихають французи Брайан Жубер (88,55) і Янік Понсеро (82,40).

Український олімпієць Антон Ковалевський показав у середу 14–й результат (65,20).

Учора ввечері в довільному катанні чоловіки розіграли другий комплект медалей єврофоруму.