НОВИНИ ПЛЮС

21.01.2010

Реакція Штатів

Сполучені Штати Америки привітали Україну з успішним проведенням президентських виборів 17 січня, які, за оцінкою ОБСЄ, «пройшли на високому рівні і засвідчили значний прогрес виборчого процесу порівняно з минулими виборами. Це ще одне важливе свідчення розвитку демократії в Україні», — таку заяву озвучив речник Державного департаменту США Філіп Краулі. За повідомленням «Голосу Америки», зовнішньополітичне відомство США «очікує проведення чесного та прозорого другого туру виборів 7 лютого», і Штати «готові співпрацювати з будь–яким Президентом, якого оберуть українці».

Рейтинг економічної свободи

У рейтингу економічних свобод–2010, складеному американським «Уолл–стріт джорнел» і Heritage Foundation, Україна посідає 162–ге місце серед 183 охоплених країн. У п’ятірку лідерів увійшли Гонконг, Сінгапур, Австралія, Нова Зеландія та Ірландія. За ними в першій десятці — Швейцарія, Канада, США, Данія й Чилі.

Найближчі сусіди України в цьому рейтингу — Того (161–ше місце) і Ліберія (163). Росія — на 143–й позиції, Білорусь — 150–та, Молдова — 125–та, Польща — 71–ша. Автори доповіді оцінили рівень економічних свобод в Україні в 46,4 пункта, що на 2,4 нижче, ніж минулого року, коли Україна посідала 152–ге місце.