Три години з чудесами

14.01.2010

Конкурс на визначення семи найвидатніших пам’яток Вінниччини, що відбувся позаторік з ініціативи облради, здавалося, закінчився: об’єкти офіційно «визнали» (серед них — палац Потоцьких у Тульчині, скіфське городище під Немировом, Лядовський скельний монастир на крутому березі Дністра). Тоді ж в обласний бюджет вирішили закласти кошти на підтримання їх у належному стані та на розвиток.

Однак справа набула несподіваного продовження, коли до управління культури і туризму облдержадміністрації завітала вінничанка Олена Мортко, котра саме закінчувала у столиці навчання за режисерським фахом. Вона запропонувала зняти цілісний цикл із семи художньо–документальних фільмів, які розповідали б про місцеві «чудеса». Начальник управління Марія Скрипник не лише підтримала ідею, а й узялася бути куратором проекту.

Серед кількох джерел фінансування зйомок опорним «інвестором» стало управління — воно виділило з бюджету близько 100 тисяч гривень. Крім того, творчій групі надавалась максимальна організаційна підтримка при виїзді на місця зйомки, а в підготовці серіалу взяли участь актори драмтеатру та журналісти обласної телерадіокомпанії.

Коли в грудні кінцевий творчий продукт представили на суд глядачів, то він уразив не лише масштабами (загальна тривалість — майже три години), а й мистецьким рівнем: точно вивіреною настроєвою тональністю, оригінальним відеорядом. А для режисера стрічки Олени Мортко «Сім чудес Вінниччини» стали ще й дипломним проектом, який в університеті прийняли «на ура». Нині фільм, випущений на відеодиску накладом у тисячу примірників, уже «працює» на розкрутку подільських «чудес» — частина тиражу безкоштовно передана представникам туристичних фірм, телевізійних студій та зацікавленим особам.

Проект логічно підштовхує до нової ідеї. Коли облрада затвердила перелік із семи чудес Вінниччини, то багатьом депутатам здалося несправедливим, що за його межами залишились інші унікальні об’єкти (як приклад, можна згадати метеоритний кратер поблизу міста Іллінці). І тоді провели ще один конкурс під назвою «Перлини Вінниччини», на якому визначили ще 21 пам’ятку. Поки що вони фігурують тільки на випущеному в області календарі, але цілком заслуговують на популяризацію засобами кіно.