А енергія — одна на всіх!

19.12.2009
А енергія — одна на всіх!

Учора Рада міністрів Євросоюзу одностайно схвалила приєднання нашої держави до Енергетичного співтовариства. Про це заявив міністр палива та енергетики Юрій Продан, який у п’ятницю брав участь у засіданні Ради міністрів ЄС у Загребі. Остаточно ж вступ України до співтовариства буде оформлено після ратифікації Верховною Радою відповідної угоди.

Як відомо, угоду про енергетичне співтовариство було підписано в жовтні 2005 року. На її основі створили єдине зведення правил функціонування ринків електроенергії та газу — від ціноутворення до створення стратегічних запасів енергоносіїв. Сьогодні до об’єднання входять 27 країн ЄС і балканські держави: Албанія, Боснія та Герцеговина, Хорватія, Македонія, Чорногорія, Сербія, а також Косово. Мета організації — забезпечити функціонування єдиного енергетичного ринку ЄС та країн–партнерів. Україна заявляла про свій намір набути членства у цій організації з моменту створення, проте весь цей час залишалася у статусі спостерігача разом із Грузією, Молдовою, Норвегією та Туреччиною. Переговори між Києвом та Єврокомісією, яка координує роботу Енергетичної спільноти, з приводу членства у цій організації тривали трохи більше року.

Тож вступ до такої організації має низку переваг. Насамперед, наша країна зможе не лише здешевити ціни на енергоносії, а й експортувати електроенергію на Захід. Якщо наші парламентарії ратифікують угоду, то на Україну поширюватимуться енергетичні правила Євросоюзу, а це забезпечить прозорість та краще регулювання ринків. Вищою буде й безпека енергопостачань. «Усі сторони виграють від більшої конкуренції та кращої ціни», — відзначив речник єврокомісара з енергетичних питань Ферран Тарраделлас Еспуні в інтерв’ю «Німецькій хвилі». Окрім того, Україна зможе реалізувати свій потенціал не тільки як країна–транзитер газу, а й як країна–виробник електричного струму. У підсумку — виграють пересічні споживачі, адже у випадку приєднання до організації українці матимуть стабільне та забезпечене постачання енергоносіїв, матимуть більший вибір постачальників, що теоретично мало би призвести до зменшення ціни.

«Великим плюсом є те, що країна таким чином стає ближчою до євроспільноти і отримає поштовх до реформування свого енергетичного сектору, — сказав «УМ» провідний експерт Центру економічних і політичних досліджень ім. Разумкова Володимир Омельченко. — Можна буде сподіватися, що ми ухвалимо закони про формування ринку природного газу, адаптовані до норм ЄС, реформуємо «Нафтогаз України». Зрештою, угода — це поштовх до підйому економіки держави. Але при цьому треба розуміти: організація — не панацея, і Євросоюз не виконає за нас нашу роботу, якщо влада не проявить відповідної політичної волі».

Переваги від залучення до спільноти нашої держави матимуть і зарубіжні партнери. Наприклад, іноземні кампанії зможуть отримати чіткі правила гри. «Якщо Україна нарешті приєднається до енергетичної спільноти, європейські компанії робитимуть інвестиції у можливості нового покоління, нові мережі», — переконаний пан Еспуні.