Київський трамплін у великий спорт

19.12.2009
Київський трамплін у великий спорт

Олена Федорова на київському турнірі є однією з найдосвідченіших. (Рейтер.)

Уже четвертий рік поспіль о цій порі басейн ЦСК Збройних сил України приймає міжнародний турнір. Цього разу в нашій столиці впродовж п’яти днів змагаються 77 стрибунів у воду з України, Грузії, Білорусі, Росії, Польщі, Швейцарії та Хорватії.

І якщо з Хорватії приїхала всього одна спортсменка середнього шкільного віку, то найчисленнішою закономірно є українська команда з кількома знаними спортсменами в складі. Зокрема, стан своєї підготовки до нового сезону показують бронзові призери Олімпіади–2008 Ілля Кваша та Олексій Пригоров. Саме Іллі довірили підняти український прапор на церемонії відкриття турніру. Змагаються тут і чемпіони та призери європейських першостей: Антон Захаров, Олена Федорова, Алевтина Коро­льова.

На відкриття турніру прийшли президент Федерації зі стрибків у воду Ігор Лисов і навіть керівники НОК на чолі з Сергієм Бубкою. «У житті кожного спортсмена є відправні точки, з яких він починає сходження до міжнародних перемог. Це змагання саме такого рангу», — президент НОК натякає на велику кількість молодих стрибунів на Кубку країни.

Аби на церемонії відкриття глядачі не надто втомлювалися від урочистих промов, організатори запросили учасників фінського шоу комічних стрибків у воду Eurobeam Clown Diving. Майже годину з десяток чоловіків у клоунському вбранні тішили присутніх награно–незграбними падіннями у басейн з усіх можливих вишок та трамплінів. І такі трюки були не менш видовищними, ніж філігранні занурення досвідчених спортсменів.

Поки що турнір не має високого авторитету у світі, але вже незабаром організатори планують перетворити його на подію офіційного змагального календаря. «Нам потрібно лише зробити ремонт у басейні, й тоді можемо розраховувати на приїзд принаймні 20 команд», — розповідає пан Лисов. Перший такий розширений старт він прогнозує після Олімпіади–2012 у Лондоні.

А ремонт у басейні Міністерства оборони робитимуть ще й тому, що його планують перетворити на сучасну базу підготовки збірної України зі стрибків у воду. Для цього ще торік закупили нове обладнання для тренувань, зробили ремонт гуртожитку. «Тепер залишилося добудувати тренувальний зал, оновити електронне обладнання самого басейну та довести до ладу готель», — розповідає президент федерації. І запевняє, що вже наступного року наші збірники й перспективні молоді спортсмени проживатимуть та тренуватимуться в одному місці. Тим більше, що документацію щодо реконструкції бази вже розроблено й затверджено, а проблем із коштами теж ніби не має бути.