Битви за верстат не буде

17.12.2009

Учора сплив п’ятирічний термін повноважень голови вітчизняного центробанку Володимира Стельмаха. Відтак існують такі можливі варіанти розвитку подій: голова НБУ сам напише заяву про звільнення або ж відповідне подання зробить Президент України — і внесе на розгляд до Верховної Ради прізвище нового керівника фінрегулятора (а такого наміру Віктор Ющенко, вочевидь, не має). Головний нюанс — на відміну від більшості високих державних посад, законодавство не передбачає посади «в.о. голови Нацбанку».

«Володимир Семенович не має наміру подавати заяву про звільнення за власним бажанням. Таким чином, згідно з законом про Нацбанк, він продовжить виконувати свої обов’язки голови НБУ в повному обсязі», — заявив керівник групи радників голови Нацбанку Валерій Литвицький.

Доволі несподіваною була реакція найбільших опонентів голови НБУ — фракції БЮТ. Як відомо, раніше у Верховній Раді була зареєстрована постанова про звільнення Стельмаха, яку підписали Володимир Яворівський, Олег Ляшко (обоє БЮТ), Юрій Кармазін («НУНС») і Олександр Голуб (КПУ). Але напередодні можливого голосування заступник лідера фракції БЮТ Андрій Кожем’якін несподівано змінив точку зору: до президентських виборів змінювати керівника Нацбанку вони не планують. Щоправда, зробивши реверанс у бік вулиці Банкової: мовляв, головний банкір — це квота Президента. «Який сенс зараз ламати списи, якщо в нас нічого не вийде?» — несподівано розписався у власному безсиллі пан Кожем’якін і додав у стилі свого лідера: — Пройдуть президентські вибори, і я думаю, що ми всіх поставимо на свої місця».