Енергетичні уроки

15.12.2009

У школах міста залізничників з ініціативи міської ради до навчальних планів включено нову дисципліну, яку не знайдеш у списку затверджених міністерськими циркулярами. Віднині ковельські школярі вивчатимуть не лише теоретичну фізику, а й мізкуватимуть над тим, як допомогти рідному місту ощадливо використовувати енергоресурси. На так званих енергетичних уроках їм намагатимуться пояснити, чому ця тема така актуальна нині для нашої дер­жави, та їхнього міста зокрема.

Традиційно цій темі ще в радянські часи приділялося дуже мало уваги, хоча лозунгами на кшталт «Економіка повинна бути економною» було завішано всі міста й села. Не надто вчилися науці заощадливості ми і в новітні українські часи, показуючи дітям жахливі приклади марнотратства, коли змушені були відчиняти вікна та двері, випалюючи встановлений для субсидій ліміт газу, бо за його невикористання врізали субсидії. Через те ми, українці, споживаємо його набагато більше, ніж мешканці Західної Європи. Та нарешті дійшли до розуміння того, що природний газ — дуже дороге задоволення, щоб так по–варварськи його спалювати.

Тому ковельська міська влада, запроваджуючи енергоощадні технології, у свій план включила і просвітницьку роботу серед молоді. А перший такий енергетичний урок провів в одній із шкіл сам міський голова Сергій Коршарук. Він і домашнє завдання старшокласникам дав — подати свої пропозиції щодо ощадливого використання енергії. Наступні уроки в усіх міських школах на цю тему проводитимуть відповідальні представники управління освіти.